Strada Muresenilor – un petec de istorie vie din Brasov

Strada Muresenilor – un petec de istorie vie din Brasov

0 1600
In anul 1235 este mentionata „Corona” care a fost creata de colonisti germani, care s-au asezat intr-o vale langa vechea colonie romaneasca. Cu timpul s-au cladit mai multe case pe un singur rand si s-au sapat canale pentru aprovizionare cu apa. Strazile cu doua randuri de case s-au dezvoltat abia mai tarziu si au inceput sa poarte „nume”.
Strada Muresenilor este strans legata de istoria Brasovului, cu povesti unice la fiecare colt, tradate de arhitectura si aerul classic al cladirilor de patrimoniu trecute prin multe vremuri mai mult sau mai putin usoare.
Candva se numea strada Vamii, apoi s-a numit Regele Mihai pentru ca mai apoi, in perioada comunista, sa fie Strada 7 noiembrie. La capatul ei a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea prima poarta de acces in Brasovul fortificat. Ulterior daramarii Portii Vamii strada a purtat diverse nume: Strada Manastirii, Strada Principele Carol, iar in prezent se numeste Str. Muresenilor.
Prima mare actiune pentru denumirea strazilor a avut loc in anul 1887. S-au pus tablite cu denumirile strazilor: sus ungureste, la mijloc saseste, iar jos romaneste. Numerotarea caselor s-a facut abia dupa trei ani.
La intrarea in cetate, exista Poarta Vamii, locul pe unde intrau carele cu marfurile negustorilor care veneau din Tara Romaneasca, prin pasul Bran, iar pe strada respectiva functiona vama unde se dijmuiau produsele. Vechea denumire saseasca a fost Zollstrasse.
La nr. 12 era cladirea vamii unde comerciantii plateau taxele pentru importurile introduse in cetate. In secolul XVIII aici era Posta, care, in secolul XIX, s-a transformat in restaurant (Zurgoldenen Krone). In 1912 cladirea a fost restaurata de arhitectul Albert Schulter.
Pe aceasta strada, in casa de la numarul 11, fost infiintata prima tipografie, in 1539, de catre Honterus.
A functionat pana la inceputul secolului XX. In 1833 a fost cumparata de Iohan Gott care a tiparit aici primele ziare.
Sursa: http://story.casasfatului.ro/2011/09/istoria-strazilor-brasovului/

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.