Strategia Fiscal-Bugetara, Vazuta de ministrul Sebastian Lazaroiu

Strategia Fiscal-Bugetara,
Vazuta de ministrul Sebastian Lazaroiu

0 166

Strategia Fiscal-Bugetara pentru perioada 2012-2014 este „cel mai intelept mod de a privi urmatorii trei ani”, in timp ce in cadrul Uniunii Social Liberale exista foarte multa demagogie, considera ministrul democrat-liberal al Muncii, Sebastian Lazaroiu.
„Strategia, asa cum e ea in realitate, reprezinta cel mai intelept mod de a privi urmatorii trei ani pentru Romania, in contextul tulbure din punct de vedere economic la nivel international. Trebuie sa mergem pe scenariul cel mai prudent. (…) Sigur, USL ne-a obisnuit de anul trecut cu promisiunile lor de marire de salarii si pensii. E deja foarte multa demagogie in ceea ce spun ei. Titanicul da semne ca se scufunda, ma refer la economia globala si cei de la USL desfac sampania! Guvernul trebuie sa ramana responsabil, in ciuda demagogiei celor din Opozitie”, a declarat vineri Lazaroiu la RFI.

El nu exclude ca lucrurile sa mearga totusi intr-un sens pozitiv.

„Daca lucrurile vor urma un curs pozitiv, nimic nu ne impiedica sa devenim mai generosi in urmatorii trei ani, dar in momentul acesta nu sunt semne ca lucrurile vor merge intr-o directie buna, ma refer la contextul international”.

Sebastian Lazaroiu mai spune ca nu este vorba despre inghetare propriu-zisa a pensiilor, ci de o amanare.

„Nu e vorba de o inghetare a pensiilor. Acolo era vorba de niste drepturi pe care o categorie de pensionari, cei incadrati in conditii deosebite de munca, ar fi trebuit sa le primeasca in 2012 si ele au fost amanate pana in 2014. Asta nu inseamna ca daca toate pensiile vor creste, nu vor creste pensiile acestora, dar ei nu-si vor primi doar acele drepturi pana in 2014. O majorare a pensiilor cu algoritmul cunoscut, rata inflatiei plus jumatate din cresterea salariului mediu brut, o asemenea indexare va fi pentru toate pensiile, inclusiv pentru cele din grupele speciale de munca”, spune ministrul.

Sebastian Lazaroiu mai afirma ca, „daca vor fi crescute pensiile in 2012, in 2013”, aceasta va depinde esential de evolutiile economice din Romania si de cele de pe plan mondial. „Daca lucrurile se agraveaza in mod serios pe plan mondial, nu cred ca va fi nimeni inconstient sa se imprumute, ca sa majoreze pensiile si salariile”, a adaugat el.

In ceea ce priveste cresterea salariilor bugetarilor in 2012, ministrul Muncii declara ca „o majorare a salariilor e posibila anul viitor. „Sigur, ne referim la acele recuperari din taierile din 2010, deci e posibila, dar ea nu poate fi data cu certitudine in momentul in care vorbim, in august 2011, pentru ca sunt doi factori: turbulenta de pe plan international si sunt calculele bugetare care inca nu au inceput. In toamna, cand se va trage linia si va fi facut proiectul de buget, vom sti daca exista spatiu fiscal pentru o recuperare a salariilor, fara a pune in pericol obiectivul numarul unu al Romaniei – investitiile”, a explicat democrat-liberalul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.