Strategia licuricilor lui Basescu ? Nabucco un rateu !

Strategia licuricilor lui Basescu ? Nabucco un rateu !

0 305

In ceea ce priveste proiectul Nabucco autoritatile romane incep sa-si piarda rabdarea dupa unii sau increderea ca acest proiect se va realiza vreodata, dupa altii. „Romania nu mai poate astepta mult daca acest proiect nu se va materializa. Este clar ca va intra in discutii pentru un proiect, nu pot spune care”, a declarat Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. Chiar daca secretarul de stat nu mentioneaza nume, toate drumurile duc spre proiectul rusesc South Stream, principalul concurent al Nabucco.

Nabucco un rateu al Axei si al politicii cu licuricii a lui Basescu
Conducta Nabucco are scopul de a reduce dependenta energetica a Europei fata de Rusia, incepand cu 2013. Din acest proiect fac parte: OMV din Austria, compania ungara MOL, Transgaz din Romania, Bulgargaz din Bulgaria, firma turceasca Botas si Grupul german RWE. Lungimea conductei ar atinge 3.300 kilometri si costurile acestui proiect se ridica la circa 7,9 miliarde euro, potrivit ultimelor estimari ale Consortiului. Conducta va fi finantata in proportie de o treime de proprietari si de doua treimi de banci.
Unele surse oficiale dau ca posibila semnarea unui acord interguvernamental pentru demararea constructiei Gazoductului Nabucco in luna iunie. Practic, este momentul decisiv si mai ales de stopare a unor lucrari prin a caror conducte nu va curge gaz niciodata. Daca nu se va lua o decizie clara la reuniunea din iunie, Nabucco nu prea va mai avea sanse sa continue, sustin surse din sectorul energetic.
Rusia a inceput o ofensiva puternica impotriva Nabucco, iesind in fata cu South Stream. Potrivit acelorasi surse, Nabucco a inceput chiar sa-si piarda si din potentialii furnizori de gaze din Marea Caspica. Uzbekistan, Kazahstan si Turkmenistan au refuzat, la inceputul lunii. Ba, mai mult, Kazahstan a decis sa participe la un gazoduct Marea Caspica-Rusia.
„De dominatia Rusiei trebuie sa se tina seama in orice proiect se abordeaza. Rusia are o politica de a folosi gazele din interiorul tarilor care au facut parte din ea”, a spus Tudor Serban.
Romania sustine proiectul Nabucco, insa nu exclude nici participarea la alte proiecte, precum South Stream, in functie si de sustinerea Uniunii Europene pentru aceste investitii energetice, a afirmat, joi, premierul Emil Boc, citat de Mediafax. „In privinta perspectivei proiectelor de finantare a petrolului, gazelor si energiei in spatiul Marii Negre, Romania urmareste cu prioritate realizarea proiectului Nabucco, a conductei Constanta-Trieste si construirea la Constanta a unui terminal de gaze naturale lichefiate. Sunt pe agenda noastra, fara ca prin aceasta sa neglijam celelalte proiecte europene aflate in dezbatere. Romania are avantajul strategic de a detine o pozitie importanta in oricare dintre ele, de aceea Romania isi va flexibiliza politica putand fi parte componenta si la alte proiecte europene”, a declarat Boc.<
In plus, Rusia a inceput sa-si caute si alti clienti in afara Europei.

”Conectarea Romaniei” la South Stream acceptata!
Gazprom si compania italiana Eni intentioneaza sa construiasca gazoductul South Stream pe sub Marea Neagra, iar acesta ar urma sa aprovizioneze Italia si Balcanii cu gaz rusesc, ocolind Ucraina.
South Stream, rodul colaborarii Gazprom cu grupul italian Eni, va conecta Rusia cu Italia tranzitand Bulgaria si Grecia, si Rusia cu Austria, prin Bulgaria si Serbia. Proiectul este estimat la 14 miliarde de dolari.
In ultima din intalnirile coalitiei de la guvernare problema unei strategii in domeniul energiei a fost cel mai serios lucru ce a fost dicutat. Liderii spolitici sunt derutati atat de complexitatea problemelor ridicate cat si de „politica” beseciana in domeniu.
La conferinta Talks about Energy, premierul Emil Boc spunea: „Putem fi parte la oricare din aceste proiecte, evident trebuie sa vedem modul in care UE si ceilalti parteneri vor fi inclinati in sustinerea unuia sau altuia dintre proiecte…”. El a mai spus ca discutia (la nivelul clasei politice si a partidelor de la guvernare) se afla, inca, la un nivel general, tinand de contextul international si de politica energetica a Romaniei…”
„Eu m-am referit (evident la gazoducte) la toate culorile: White Stream, Blue Stream, South Stream” a mai adaugat premierul.
Gazprom a cerut Romaniei, cu ocazia recentei vizite la Moscova a lui Adriean Videanu, acordul pentru furnizarea unor date tehnice in vederea construirii conductei South Stream.
Potrivit presedintelui Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, Rusia a incheiat contracte cu China si Azerbaijan. „Observam ca Romania a devenit o pata alba in tranzitul cu hidrocarburi. Nabucco este o decizie in domeniul energiei care nu poate fi luata fara o decizie politica”, a spus Iulian Iancu. Potrivit acestuia, Rusia nu mai depinde de consumatorii din Europa. „Astazi, exista alternativa. A reusit sa incheie un contract de 25 de miliarde de dolari cu China. In aceasta situatie, Europa este obligata sa aiba o voce unica. Insa, exista in perioada de criza, o voce mai degraba protectionista si nationalista”, a spus Iancu.
Pariul pe Nabucco sau pe South Stream ramane in vigoare reprezentand un test pentru politicienii de pe Dambovita

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.