Strategii europene de iesire din criza
Uniunea Europeana se confrunta cu cea mai grava criza de la constituire. Bugetul pentru perioada 2014-2020 este mai mic decat cel precedent iar rata somajului a ajuns la 23%! Pentru scoaterea Uniunii din criza, Parlamentul European isi propune reducerea impozitului pe munca, facilitarea accesului la finantare, reformarea pietelor muncii si promovarea antreprenoriatului. Masurile au fost prezentate oamenilor de afaceri brasoveni de catre europarlamentarul Petru Luhan.
Romania a reusit sa obtina cea mai mare crestere de buget pentru perioada 2014-2020, cu 18% mai mult decat in perioada 2007-2013. Cu toate acestea, tara noastra are inca o mare problema in accesarea fondurilor europene.
O veste buna pentru firmele romanesti care vor sa acceseze fonduri comunitare este reducerea termenului de plata la 45 de zile. Parlamentul European isi propune insa si alte masuri, printre care reducerea fiscalitatii, in special a impozitelor pe munca, dar si corelarea sistemelor educationale cu pietele fortei de munca. Pentru imbunatatirea accesului la finantare s-a decis o mai mare flexibilitate in ce priveste mutarea banilor de la o axa la alta, dar si infiintarea a trei noi programe, COSME, Orizont 2020 si SIXPACK.
Cercetarea-dezvoltarea vor primi extrem de multi bani, peste 150 de miliarde de euro, daca tinem cont si de banii din programele sectoriale. De altfel, fiecare stat este obligat sa aloce minim 3% din PIB pentru cercetare-dezvoltare, care ar putea fi una din solutiile iesirii din criza. Petru Luhan crede ca scandalul iscat in jurul carnii de cal este de fapt unul artificial, lansat de Marea Britanie, care pare deranjata de cresterea exporturilor romanesti de carne de vita.
Luhan spune ca nu numai exportul de carne de vita va fi afectat, ci toate exporturile de alimente din Romania, daca nu se iau masuri urgente pentru recredibilizarea producatorilor din tara noastra.
Vifor Rotar