STRUCTURI MODERNE DE CONSILIERE SI SPRIJIN
PENTRU INTEGRAREA SOCIALA A TINERILOR MARGINALIZATI
Tinta Programelor internationale promovate si implementate de Asociatia Tinerilor intreprinzatori „Concordia” din Sighetul-Marmatiei este pe cat de clara, pe atat de generoasa. Fondurile structurale pe profil, sustinute de organisme de specialitate ale U.E. incearca si reusesc sa asigure o sansa in plus pentru integrarea socio-profesionala a tinerilor cu dizabiltati, deopotriva a a tinerilor proveniti din centrele de plasament, care inca sunt destule in Romania.
Partenerii apropiati ai intreprinzatorilor juniori din Maramures, cuprinsi in Asociatia „Concordia” sunt,cum spuneam si alta data, din Franta, Anglia,Ungaria, dar si din Bucuresti, Brasov, Baia Mare si Constanta.
Impreuna se straduie sa implementeze cat mai eficient si concret Proiectul “Hai sa dam mana cu mana, sa pasim in viata impreuna,“ finantat prin POSDRU /70/6.2/S/40813, pe o durata de 24 de luni, incepand cu 01.09.2009. Dupa un an de la declansarea Programului,initiatorii acestuia se mandresc cu trei „actiuni”importante – sa le spunem doar asa l! – la care cau fost implicati nemijlocit, intr-o prima etapa,peste 100 de tineri, direct beneficiari din Baia Mare, Brasov si Bucuresti.
Proiectul urmareste concret combaterea si diminuarea inegalitatii de sanse (neajuns mult mai prezent in Estul European!), prin configurarea interjudeteana a unui sistem de sprijin integrat, pentru promovarea participarii la viata sociala si acccesul mai lesnicios pe piata muncii a tinerilor proveniti din centrele de plasamnet si a tinerilor cu dizabilitati.
La nivel national Proiectul vizeaza desfasurarea de activitati tinta, de sprijinire si incurajare a acelor persoane, in marea majoritate de varsta tinara, provenite din Centrele de Plasament, dar si a tinerilor cu dizabilitati,ce trebuie sa beneficieze de sanse cel putin egale in descoperirea metodelor de a interactiona activ si eficient cu societatea in care trebuie sa se integreze. Sigur, este vorba mai ales de dezvoltarea responsabilitatii proprii a fiecarui participant, dar si a orientarii directe intr-o profeasie, a formarii unui stil de viata cat mai bine adaptat din punct de vedere social.
Activitati specifice de etapa pot fi destule, chiar cu rezultate excelente . Importanta este insa mentinerea unei continuitati a consilierii practice. Astfel, in cadrul Proiectului deja este in stadiu de definitivare in Brasov a deschiderii unui „Centru de Formare Profesionala On-line”, largind astfel sfera unei legaturi de initiere si formare interactive, pentru a facilita si in acest plan accesul mai lesnicios la educatie al tinerilor din zonele mic-urbane si rurale, a celor interesati de specificul Programului, dar si a celor cu dificultati de omunicare directa si adaptare la cerintele unei societati concurentiale.
In judetul Constanta, de exemplu, activitatile specifice sunt si vor fi implementate prin Asociatia pentru Comunitate si Familie 2006,condusa de inimoasa si deopotriva profesionista , doamna presedinte Monica Beatrice Bulai.
Intre obiectivele abordate si in cadrul unui workshop de pregatire,organizat recent la Sinaia, retinem:
a) integrarea socio-profesionala a unui grup de 65 de tineri proveniti din Centrele de plasament din Constanta prin participarea la activitati de consiliere si orientare socio-profesionale;
b) integrarea socio-profesionala a 54 de tineri cu varste cuprinse intre 18-30 de ani, (tineri cu dizabilitati usoare, din judetul Constanta), prin participarea acestora la actiuni de consiliere socio-profesionala, impreuna cu membrii de familie;
c) 112 tineri din ambele grupuri tinta au participat si continua cursuri de formare profesionala si vor fi sprijiniti la activitati de mediere cu angajatorii;
d) un numar de 14 tineri din grupurile tinta vor fi sprijiniti in demararea unei afaceri proprii .