Strugurii sunt fructele zeilor
E perioada din an cand strugurii nu ar trebui sa lipseasca de pe mese, si nu doar datorita gustului lor, ci, mai ales, pentru efectele lor asupra sanatatii. Printre altele, strugurii (mai ales cei rosii) te ajuta sa previi cancerul, luptand si cu bolile ce pot aparea odata cu trecerea anilor.
Strugurii contin potasiu, care ajuta la eliminarea surplusului de apa din celule.
Acizii si enzimele din struguri reechilibreaza schimbul de materii, favorizeaza arderea grasimilor si, in plus, activeaza functiile ficatului si ale rinichilor, eliminand toxinele din organism.
Elementele nutritive specifice fructelor usureaza digestia, impiedicand constipatia.
Substantele numite procyanidine, care se gasesc in special in strugurii negri si brumarii, reprezinta un factor important in apararea inimii. Aceste substante scad hipertensiunea si nivelul colesterolului.
Pentru toate aceste proprietati pe care anticii doar le intuiau, strugurii sunt fructele care au ajuns pe cele mai alese mese: pe cele ale zeilor.
Strugurii ocupa un loc considerabil in mitologia greaca si latina. Dionisos, fiul lui Zeus, – alias Bachus in mitologia latina – a cunoscut de mic euforia ascunsa in miezul acestui fruct.
In cinstea acestui zeu al vitei de vie, ocrotitor al viticultorilor, se organizau serbari cu fast si mult antren – elinii le numeau orgii, iar latinii, bachanale. Astazi, la romani se pastreaza izolat tot felul de festivaluri sau sarbatori ale vinului.
In tara noastra exista la ora actuala peste 40 de podgorii recunoscute pe plan international, semn ca romanii nu si-au pierdut gustul si priceperea ptr. sucul de struguri fermentati.