STUDENTIA in campusurile romanesti

STUDENTIA in campusurile romanesti

0 145

Sa fii student in Romania nu este deloc usor, caci apar nenumarate probleme cu care trebuie sa te confrunti, atat tu, cat si parintii care te sustin, daca e cazul.
Insa a fi student venit din provincie intr-unul dintre marile centre universitare romanesti in vremuri de criza este genul de misiune imposibila.
Costurile vietii de zi cu zi ii determina pe mult dintre acestia sa caute si sa inventeze tot felul de solutii pentru a iesi din impas si a-si putea continua studiile linistiti si in conditii decente.
Asadar, una dintre problemele principale ale studentilor veniti din provincie este cazarea. Solutia de criza este, fara doar si poate, camiul studentesc.
Numarul studentilor a crescut continuu in ultimii ani, in timp ce locurile de cazare din caminele universitatilor de stat au la fel de putine, iar conditiile s-au schimbat doar de ochii lumii.
A trecut deja o luna de la deschiderea oficiala a noului an universitar si ne-am gandit sa evaluam putin conditiile in care traiesc, locuiesc si studiaza studentii in Romania.
Dupa remuneratie, exista mai multe posibilitati: loc in camin de stat sau privat sau inchirierea de garsoniere si apartamente.
Preturile din caminele de stat sunt foarte mici, dar conditiile sunt, de cele mai multe ori, sub orice critica. De multe ori, acestea sunt supraaglomerate, sunt inghesuite paturi supraetajate pentru ca tot mai multi doritori sa poata obtine un loc mult visat.
Chiari si asa, multi se bat pentru un loc in caminele de la stat, unde preturile sunt mici, plecand de la 80 de lei si ajungand la maxim 300 de lei lunar.
In caminele din Complexul Grozavesti din Capitala, pe un singur palier, exista doar doua bai, dar se poate si mai rau: la universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, locuiesc chiar si noua studenti intr-o camera, conform datelor Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).
Desi este greu de crezut, dar pentru aceste conditii, exista studenti care cumpara la negru un loc in camin la preturi ce ajung pana la 800 de euro.
Pentru studentii care nu reusesc sa prinda un loc intr-un camin studentesc, exista mai multe alternative. Una ar fi inchirierea unui apartament. In acest moment, pretul mediu cerut pentru o garsoniera in Bucuresti este de 250 de euro, pentru un apartament cu doua camere este de 350 de euro, in timp ce pentru unul cu trei camere ajunge la 450 de euro.
Insa ultima fita, in materie de studentie, este un loc intr-un camin privat. Conditiile de aici ajung la standardele caminelor din vestul Europei.
Primul complex studentesc privat din Romania este West Gate Studios. Cu servicii care se apropie de lux in unele cazuri, acesta este destinat celor care isi permit sa plateasca sume de peste 100 de euro lunar.
In cazul unei gasoniere de 25 de mp, la plata pe 12 luni, pretul lunar pentru o persoana este de 80 de euro. Fara avans, pretul standard este de 120 de euro, pentru fiecare persoana, lunar. In schimbul preturilor piperate, complexul ofera o zona de sport (West Gate Club), o piscina acoperita, terenuri de baschet, terenuri de tenis, spa, fitness, biliard si patinoar pentru perioada iernii. De asemenea, complexul dispune si de o zona comerciala cu supermarket, restaurant, cafe-bar, curatatorie, spalatorie, agentie de voiaj, centru medical si cantina.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.