Studii tip „master class” pentru constructorii de orgi
Singura scoala de orgi din Romania a implementat un proiect cu finantare elvetiana prin care 5 ucenici vor participa la un program de pregatire in domeniul restaurarilor de orgi. Specialistii din Harman au reusit in ultimii 11 ani sa restaureze si sa construiasca peste 40 de instrumente din tara si strainatate
Singura scoala de orgi din Romania a implementat un proiect cu finantare elvetiana prin care 5 ucenici vor participa la un program de pregatire in domeniul restaurarilor de orgi. Specialistii din Harman au reusit in ultimii 11 ani sa restaureze si sa construiasca peste 40 de instrumente din tara si strainatate.
In 2003, la Harman a fost dezvoltat un program educational de baza pentru constructorii si restauratorii de orgi menit sa reinvie aceasta meserie si sa faca astfel posibila restaurarea celor 1500 de orgi din tara. Prin atelierele scoala din Harman au trecut in ultimii 10 ani, aproape 50 de orgi din diverse zone ale Transilvaniei. In prezent ucenicii si mesterii lucreaza la restaurarea orgii Bisericii Reformate din Cluj Napoca. Orga ce dateaza de la inceputul secolului al XX-lea a fost desfacuta bucata cu bucata. Zeci de tuburi sunt randuite in atelierul de tuburi si asteapta sa intre pe mana specialistilor.
Arpad Magyar, mester restaurator de orgi, spune ca aproape toate tuburile din atelier provin de la Biserica Reformata din Cluj si care urmeaza, la inceputul lunii viitoare sa fie montate si asamblate. Urmeaza lucrarile de montaj a instrumentului, dupa care intonatia, insa lucrarile de montaj si intonatie si acordaj mai dureaza inca vreo 2 luni.
In atelierul de la Harman restaurarea orgilor se face foarte atent, urmand etape esentiale pentru reconstructie: se studiaza instrumentul, se identifica constructorul si se studiaza alte instrumente ale aceluiasi constructor. Nimic nu este lasat la voia intamplarii. Fiecare stie foarte bine ce are de facut astfel incat sa redea cat mai fidel frumusetea si sunetele orgilor de altadata.
Fundatia pentru Pregatire Profesionala din Romania isi propune insa sa mearga si mai departe. Dupa ce au scolit 22 de tineri, fundatia implementeaza in prezent un proiect prin care 5 dintre acestia se vor pregati intr-un program de tip „master -class” iar 3 vor invata si partea de bussines. Barbara Dutli, managerul proiectului, spune ca este vorba despre conceptii pe cont propiu, analize, vizitarea de orgi ale aceluiasi constructor, compararea informatiilor si luarea celor mai potrivite decizii.
Barbara Dutli este constructor si reparator de orgi si le-a fost profesor tinerilor care au urmat atelierul scoala de la Harman. S-a stabilit in localitate in urma cu 12 ani si crede cu tarie ca orgile degradate si mancate de cari au o sansa de a fi readuse la viata. De aceea este foarte important sa se formeze in continuare specialisti in reconstructia orgilor.
Proiectul ”Formare profesionala pentru constructori de orgi si tamplari” este co-finantat printr-un grant din Tara Cantoanelor prin intermediul Contributiei Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Valoarea totala a co-finantarii din partea Elvetiei este de aproape 250.000 de franci elvetieni.
Vifor Rotar