Studiu de consum cultural la Brasov
1.100 de brasoveni din cartiere, din zona centrala si cea metropolitana vor fi intrebati de cate ori pe an merg la muzeu, teatru, Filarmonica sau cand au citit ultima carte. Cercetarea este necesara formularea ofertei culturale in judet si pentru sporirea sanselor ca Brasovul sa castige titlul de capitala culturala europeana in 2021. Concluziile chestionarelor vor fi facute publice in luna august
1.100 de brasoveni din cartiere, din zona centrala si cea metropolitana vor fi intrebati de cate ori pe an merg la muzeu, teatru, Filarmonica sau cand au citit ultima carte. Cercetarea este necesara formularea ofertei culturale in judet si pentru sporirea sanselor ca Brasovul sa castige titlul de capitala culturala europeana in 2021. Concluziile chestionarelor vor fi facute publice in luna august.
De ieri a inceput „Studiul de consum cultural al populatiei Municipiului Brasov – 2015”, derulat de Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala. Operatorii de teren sunt studenti de la Facultatile de Sociologie si Litere. Intrebarile sunt numeroase, se intind pe 24 de pagini si cuprind diverse aspecte culturale. Studiul este foarte important la elaborarea strategiei culturale si a dosarului de candidatura pentru obtinerea titlului de capitala culturala europeana in 2021.
Valer Rus, director Muzeul „Casa Muresenilor”, presedintele Consortiului Cultural Corona, spune ca este un element obligatoriu si anume, sa aflam exact cum percep brasovenii cultura, ceea ce exista in acest moment si ce isi doresc sa se intample in anii care urmeaza in plan cultural in Brasov.
Esantionul este extrem de complex; vor fi chestionati oameni cu venituri mari, dar si persoane cu posibilitati financiare reduse, tineri brasoveni dar si pensionari, persoane cu studii superioare dar si cu studii minime, barbati si femei.
Doar cateva mii de brasoveni iau parte activa la actul cultural in timp ce restul cetatenilor participa rar sau deloc la activitati culturale. Cei mai multi brasoveni spun ca nu au timp sa mearga la teatru din cauza serviciului, dar sunt convinsi ca acest concept de cultura inseamna mult mai mult decat filarmonica si teatru si ca implica mult mai multe aspecte.
Studiul va ajuta la definirea prioritatilor culturale, obiectivele si directiile de actiune care vor face parte integranta din viitoarea strategie culturala a orasului. Turistii apreciaza statutul cultural al Brasovului.
Luni, 6 iulie, la Sala Patria, incepand cu ora 18.00, va avea loc o noua consultare publica cu privire la candidatura Brasovului la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021.
Vifor Rotar