Studiul ADN-ului românilor – Transilvănenii nu sunt diferiţi de românii din celelalte provincii!
Cercetătorul Relu Cocoş, de la Universitatea „Carol Davila”, coautor al studiului privind analiză ADN-ului mitocondrial al românilor din cele patru provincii istorice, susţine că lucrarea nu relevă ideea că transilvănenii ar fi diferiţi de românii din celelalte provincii istorice.
Cercetarorii au studiat ADN-ul mitocondrial a 714 români din toate provinciile istorice – Tara Românească, Dobrogea, Moldova şi Transilvania. ADN-ul studiat nu determină modificări anatomice sau comportamentale, decât în cazul anumitor patologii asociate cu mutaţiile în acest tip de ADN, explică acesta.
”Aflată la o răscruce de drumuri importanţa între Asia şi Europa, România a cunoscut episoade de migraţie şi invazie continuă.Rutele precise ar fi putut să fie modelate de topologia teritoriului şi au avut diverse efecte asupra structurii genetice a ADN-ului mitocondrial, în provinciile istorice româneşti”, se arăta într-un studiu publicat, pe 7 martie, de mai mulţi cercetători români în revista BMC Genetics. Cercetarorii au studiat ADN-ul mitocondrial a 714 români din toate provinciile istorice – Tara Românească, Dobrogea, Moldova şi Transilvania.
Cercetătorii au găsit „similitudini genetice ale populaţiilor din Muntenia, Moldova şi Dobrogea cu ale populaţiilor din Balcani, în timp ce populaţia Transilvaniei desi nu a fost diferita,a fost mai legată de populaţiile din Europa Centrală”.
Cercetătorii susţin ca aceste descoperiri „ar putea fi explicate prin topologia teritoriului românesc, unde Arcul Carpatic a jucat un rol important în modelele de migrare. Dar semnale de linii materne din Asia au fost observate în toate provinciile istorice româneşti, indicând fluxul de gene de-a lungul rutelor de migraţie prin Asia de Est şi Europa”.
ADN-ul studiat nu determină modificări anatomice sau comportamentale, decât în cazul anumitor patologii asociate cu mutaţiile în acest tip de ADN, explică acesta.”Aflată la o răscruce de drumuri importanţa între Asia şi Europa, România a cunoscut episoade de migraţie şi invazie continuă.
Rutele precise ar fi putut să fie modelate de topologia teritoriului şi au avut diverse efecte asupra structurii genetice a ADN-ului mitocondrial, în provinciile istorice româneşti”, se arăta într-un studiu publicat, pe 7 martie, de mai mulţi cercetători români în revista BMC Genetics. Cercetarorii au studiat ADN-ul mitocondrial a 714 români din toate provinciile istorice – Tara Românească, Dobrogea, Moldova şi Transilvania.Cercetătorii susţin ca aceste descoperiri „ s-ar explica prin topologia teritoriului românesc, unde Arcul Carpatic a jucat un rol important în modelele de migrare, semnale de linii materne din Asia fiind observate în toate provinciile istorice româneşti,