SUA, Raportul Departamentului de Stat, Guvernul roman aplica ineficient legile privind coruptia

SUA, Raportul Departamentului de Stat,
Guvernul roman aplica ineficient legile privind coruptia

0 204

Legea romana prevede pedepse pentru coruptia in sistemul public, insa Guvernul nu aplica eficient aceste legi, noteaza Raportul Departamentului de Stat al SUA pe probleme de drepturile omului pentru 2010, care se refera si la cazurile de politicieni cu imunitate implicati in acte de coruptie.
Documentul Departamentului de Stat american vorbeste despre cazul Voicu – Costiniu – Locic, remarcand ca Senatul a aprobat cererea privind arestarea preventiva a lui Catalin Voicu, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe cea referitoare la judecatorul Florin Costiniu de la instanta suprema.

Raportul noteaza insa faptul ca, in decembrie, Camera Deputatilor a respins cererile DNA privind anchetarea fostului ministru Monica Iacob Ridzi, una dintre ele referitoare la o perchezitie electronica, iar cea de-a doua privind extinderea cercetarilor in respectivul dosar.
Un al doilea caz este cel al deputatului Dan Pasat, o cerere privind arestarea sa preventiva fiind respinsa de Camera Deputatilor „spre sfarsitul anului”.
„Raspunsul ineficient al autoritatilor la cazurile de coruptie a ramas un subiect intens criticat in public, in mediul politic si in presa. ONG-urile si presa au continuat sa sustina ca niciun caz de mare coruptie nu a fost solutionat prin condamnari cu executare”, se precizeaza in raportul citat.

Autorii documentului noteaza ca, totusi, numarul condamnarilor pentru coruptie a crescut „in mod semnificativ” de-a lungul anului, ei amintind de condamnarea unui senator, a cinci primari, a unui viceprimar, a unui procuror-sef si a 22 de politisti, toate in 2010.

Documentul mai noteaza si rezultatele obtinute in urma cooperarii intre DNA si DGA, precum si intre celelalte unitati antifrauda din diferite ministere, care a dus la condamnarea a doi ofiteri cu grad superior din Ministerul Apararii Nationale si a altor trei persoane acuzate de abuz in serviciu, coruptie si trafic de influenta.
„Cele 30 de dosare ale DNA deschise in anii anteriori vizand fosti ministri, secretari de stat si parlamentari au progresat foarte incet”, afirma insa autorii raportului, care pun lipsa progreselor in solutinarea acestora pe seama deciziilor legislative sau a exceptiilor de neconstitutionalitate.

Documentul vorbeste si despre coruptia din politie, care „contribuie la lipsa de respect a cetatennilor pentru politie” si, implicit, fata de autoritatea politieneasca.
„Salariile mici si absenta primelor au dus la scaderi de personal si la situatia in care oficiali ai politiei sunt suspectati ca iau mita”, mai scriu autorii raportului.

In raport se face referire si la Agentia Nationala de Integritate, care, in 2010, a avut un hiatus de cateva luni din cauza unei decizii a Curtii Constitutionale. Legea ANI a fost pana la urma corectata, obligatia depunerii declaratiilor de avere ramanand in vigoare, insa procedura de confiscare a bunurilor nejustificate devenind si mai anevoioasa.

In Raportul Departamentului de Stat sunt prezente multe deficiente
Abuzuri ale politiei si jandarmeriei asupra detinutilor si a romilor, conditii precare in inchisori, un sistem juridic lipsit de impartialitate si influentat politic, lipsa masurilor de retrocedare a bisericilor greco-catolice, incidente antisemite, coruptia la nivel guvernamental larg raspandita – sunt cateva dintre deficientele semnalate in raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului, pe 2010, referitor la Romania.
Deficiente semnalate in Raportul Departamentului de Stat american:
• Au fost semnalate cazuri de maltratare si abuzuri asupra detinutilor si romilor, in special prin uz excesiv de forta si batai aplicate de politie
• Conditiile din penitenciare au ramas deficitare
• Sistemul juridic nu a dat dovada de obiectivitate si a fost in unele cazuri supus influentelor politice
• Ritmul procesului de retrocedare a ramas extrem de lent, iar guvernul nu a luat masuri efective in vederea retrocedarii bisericilor greco-catolice confiscate de guvernul comunist in 1948
• lege restrictiva a cultelor continua sa limiteze libertatea religioasa
• Coruptia la nivel guvernamental ramane o problema larg raspandita
• Au fost semnalate in continuare cazuri de violenta impotriva femeilor si de discriminare a acestora, precum si cazuri de copii abuzati
• Ocazional au avut loc incidente antisemite, respectiv profanarea unor lacasuri de cult, precum si evenimente gazduite de organizatii extremiste, dar cu participare scazuta
• Au fost traficate persoane in scopuri de munca fortata, exploatare sexuala, si cersetorie fortata
• Au fost inregistrate cazuri in care agentiile guvernamentale au neglijat sau nu au oferit asistenta adecvata persoanelor cu dizabilitati institutionalizate
• Discriminarea societatii impotriva romilor, a homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor si a persoanelor transsesxuale sau persoanelor bolnave de HIV/SIDA (in special a copiilor) continua sa reprezinte o problema.

Abuzurile in inchisorile romanesti au continuat si in 2010
Abuzurile in inchisorile romanesti au continuat si in 2010, agresiuni ale detinuti atat din partea angajatilor cat si a colegilor de detentie fiind relatate de media si de ONG-uri, noteaza Raportul Departamentului de Stat al SUA pe probleme de drepturile omului pentru 2010.
Primul lucru remarcat de expertii americani care au intocmit documentul este acela ca detinutii inca au conditii dure in inchisori, iar acestea nu respecta standardele internationale.
„Cu toate ca, potrivit cifrelor oficiale, in penitenciarele din Romania supra-aglomerarea nu a reprezentat o problema serioasa, exista inchisori in care standardul de patru metri patrati de fiecare detinut, impus de Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT) al Consiliului Europei, nu a fost respectat”, se precizeaza in raportul dat publicitatii vineri seara, la Washington.
Totusi, autorii documentului afirma ca, pe parcursul anului 2010, conditiile din cateva inchisori romanesti s-au imbunatatit.
„Media si ONG-urile au raportat ca abuzul detinutilor, atat din partea angajatilor inchisorilor cat si din partea colegilor de detentie, a continuat sa fie o problema, iar autoritatile din penitenciare au incercat sa ascunda astfel de incidente”, noteaza autorii documentului.
Acestia amintesc despre cazul detinutului Constantin Sandu, care a murit in 4 iunie la penitenciarul din Galati dupa ce a fost legat de gardieni.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.