Sub aparenta democrației, Viktor Orban conduce Ungaria cu o mână de fier!
Drumul său spre putere nu a fost nici scurt, nici lipsit de obstacole, dar în 2010, când Fidesz – organizatia de tineret independenta pe care a fondat-o in 1988 impreuna cu citiva studenti, devenită intre timp un partid de dreapta conservator – a obtinut victoria in alegerile legislative. Orban a ajuns in centrul scenei politice, dar urmatorii ani au dovedit in repetate rânduri ca noul „om puternic” de la Budapesta nu poate fi oprit din mersul sau spre un regim autoritar nici de opozitia politica, nici de societatea civila.
Intre timp insa, statisticile referitoare la economie, politica, institutii guvernamentale, cercetare si alte domenii esentiale arata un declin al Ungariei in comparatie cu alte state postcomuniste…
Încă din prima perioadă de guvernare, politica ofensivă a guvernului a vizat şi preluarea, directă sau indirectă, a unor poziţii de conducere în sfera mijloacelor publice de comunicare în masă şi înfiinţarea unor noi publicaţii cu apariţie cotidiană şi săptămânală de către persoane apropiate politic de guvern.
Încheierea mandatului politic al unor funcţionari de la vârf, ca de ex. procurorul general şi preşedintele Băncii Naţionale, a oferit ocazia de a i înlocui pe „adversarii politici”cu persoane absolut demne de încredere. În contrast cu consolidarea poziţiilor de putere ale Fidesz şi cu întărirea autorităţii personale a prim ministrului, în mass-media a apărut o imagine incriminatoare a unor parteneri de coaliţie în Guvernul Orbán, precum şi a practicilor corupte din contextul guvernului social liberal …dizolvat în 1998.
Tranzacţiile netransparente de la vânzarea sediului central al Fidesz au dus indirect la demisia prietenului apropiat ca un frate al lui Orbán, Lajos Simicska, din funcţia de autoritate supremă a taxelor şi supravegherii fiscale. Pe marginea acestei afaceri obscure s a aflat şi că Győző Orbán, tatăl lui Viktor Orbán, fusese favorizat, cu şase ani mai înainte, cu o sumă de 3,55 milioane de forinţi, la achiziţionarea unei cariere de piatră, printr o tranzacţie de vânzare cumpărare manipulată de o companie fantomă al cărei cofondator era Simicska…
Prim-ministrul a confirmat în mod expres acest lucru, la întrebarea biografului său József Debreczeni. Încă de pe atunci Debreczeni a adăugat: „În Occident, un scandal similar ar fi provocat prăbuşirea prim ministrului. Acesta ar fi trebuit să demisioneze. Dar nu şi în Ungaria. […] Aici nimeni nu trebuie să şi dea demisia […]”.