Sucul de soc – savoarea unei terapii

Sucul de soc – savoarea unei terapii

0 138

Pentru ca sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie este perioada in care floarea de soc infloreste, ne-am gandit ca acesta ar fi un moment propice pentru a va povesti putin despre efectele terapeutice nemaipomenite ale acestei plante extrem de parfumate.
Socul combate nu mai putin de 50 de boli, iar dintre principalele afectiuni care pot fi ameliorate cu florile acestei plante, amintim: afectiunile respiratorii, digestive, dermatologice, reumatice si oculare.
Preparatele din soc (infuzia, tinctura, maceratul la rece, socata) au efecte emoliente, antiinflamatoare, antiinfectioase, diuretice, expectorante si detoxifiante.
Infuzia din flori actioneaza impotriva racelilor, bronsitei si bolilor de rinichi, dar s-a dovedit eficienta si in combaterea obezitatii, insuficientei cardiace si tulburarilor circulatorii.
Ceaiul preparat din fructe, scoarta si din radacini de soc produce diureza si o stare de relaxare generala.
Denumit stiintific Sambucus nigra, socul creste in paduri, pe langa garduri, maracinisuri, tufarisuri si infloreste din luna mai pana in iunie. Arborele este raspandit pe tot globul, iar cel cu fructe rosii creste in zona montana si subalpina.
Recoltarea florilor de soc se face pe timp uscat, la inceputul perioadei de inflorire (in lunile mai-iunie, cand sunt complet formate). Fructele se aduna coapte in septembrie-octombrie, la fel ca si scoarta.
Socul este un arbore inalt de 1-8 metri, ramificat, cu fructe sub forma de baca neagra, lucioasa, cu suc violet-purpuriu, avand un gust dulceag-acrisor. Florile plantei sunt mici, albe sau verzi-galbene, avand un miros placut aromat.
Detoxifiantul din fructe de soc reprezinta o tinctura ce asociaza mai multe plante, cu efecte puternice de dezintoxicare, fiind deosebit de util in curele de slabire. Socul determina o slabire rapida in greutate prin normalizarea metabolismului si prin stimulrea functiilor de eliminare.
Trebuie totusi sa fiti atente cand consumati aceasta bautura, intrucat socul este contraindicat in timpul sarcinii sau alaptarii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.