Sucurile au si zahar si indulcitori

Sucurile au si zahar si indulcitori

0 270

Tot mai multi consumatori si-au schimbat stilul de viata, preferand sa manance sanatos si, mai ales, sa consume cat mai putine calorii pentru a se mentine mereu in forma. Cel putin asa arata studiile de piata de la momentul actual.
Acestia si-au indreptat atentia catre alimente cu continut redus sau fara calorii (low-calory sau calory-free), iar producatori de alimente, asupra modificarii tehnologiilor de preparare sau a ingredientelor utilizate.
Astfel, se obtin niste produse denumite “cu destinatie speciala”, pentru reducerea costurilor de fabricatie, precum si reducerea impactului negativ asupra mediului.
Zaharul, indulcitor natural, absolut sigur pentru consum, dar fara principii nutritive, spoliator al organismului de vitamine din complexul B, a fost utilizat in tehnologiile de obtinere a produselor alimentare de la inceputul acestei industrii.
Pentru ca multe persoane, in general cele bolnave de diabet, se feresc de zahar, producatorii au cautat alt fel de indulcitori.
Cu toate acestea, pe piata se intampla ceva straniu: sucurile au si indulcitori chimici de sinteza si zahar simultan.
Cercetatorii de la Departamentul de Chimie alimentara si Tehnologii de la Universitatea din Helsinki au demonstrat intr-un studiu recent ca folosirea indulcitorilor naturali, precum xilitolul, extras din fructe sau obtinut industrial prin hidrogenarea xilozei rezultata din hidroliza hemicelulozelor din lemn, permite obtinerea unor produse alimentare in care zaharoza este total substituita, fara efecte secundare, doar un efect laxativ, daca se consuma in cantitati mai mari de 40 g/zi, consumatorii trebuind sa fie avertizati asupra acestui efect.
Gama de produse alimentare indulcite care se gasesc pe rafturile din magazine trebuie sa satisfaca toate nevoile nutritionale ale consumatorilor.
Persoanele cu restrictie la alimente cu indice glicemic ridicat trebuie sa aiba posibilitatea selectiei alimentelor necesare. Gama larga a indulcitorilor naturali ofera posibilitatea producatorilor sa-i utilizeze, chiar daca acest lucru presupune si cresterea costurilor de productie.
Majoritatea indulcitorilor folositi pentru inlocuirea zaharului sunt obtinuti prin sinteza chimica si au o serie de efecte adverse. Zaharina E954, de exemplu, are efecte cancerigene adverse si de aceea consumul trebuie redus la 2,5 mg/kg corp. Tot in aceeasi categorie intra si acesululfamul K E950, aspartamul E951, acidul ciclamic si sarurile sale de sodiu si calciu E952. Exista si indulcitori sintetici mai putin periculosi, dar care au efecte laxative, daca sunt consumati in cantitate mare. Izomaltul E952, maltitolul E956, lactitolul E966, maitolul E421, sorbitoulul E420 si xilitolul E 967 fac parte din aceasta categorie. Acestia sunt calorigeni, densitatea lor energetica fiind de 2,4 kcal/g.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.