Suedia și Norvegia pe drumul reintroducerii banilor peșin (cash)

Suedia și Norvegia pe drumul reintroducerii banilor peșin (cash)

1 97

Suedia renunță la planurile de a deveni o societate fără cash, deoarece a realizat că exclusivitatea banilor digitali creează vulnerabilități, notează The Guardian.
Într-o broșură cu titlul Dacă vine criză sau război, care va fi trimisă în fiecare casă din Suedia în această lună, Ministerul Apărării sfătuiește oamenii să folosească numerar în mod regulat și să păstreze bani cash pentru cel puțin o săptămână în diferite denominații, precum și acces la alte forme de plată, cum ar fi cardurile bancare și serviciile de plată digitală.
Dacă puteți plăti în mai multe moduri diferite, veți fi și mai pregătiți”, se spune în broșură.
La rândul său, guvernul Norvegiei a luat măsuri pentru a proteja numerarul, introducând o legislație conform căreia comercianții cu amănuntul pot fi amendați sau sancționați dacă nu acceptă plăți în numerar începând cu 1 octombrie.
Ministerul Justiției și Securității Publice a spus că „recomandă tuturor să păstreze niște bani la îndemână din cauza vulnerabilităților soluțiilor de plată digitale la atacurile cibernetice”.
Guvernul a luat în serios pregătirea „având în vedere instabilitatea globală tot mai mare cu război, amenințări digitale și schimbări climatice. Drept urmare, s-au asigurat că dreptul de a plăti cu numerar este consolidat.”
Swish, un sistem de plată mobil pe care șase bănci l-au lansat în 2012, este omniprezent în Suedia, de la tarabele din piață la cafenele și magazine de haine.
Echivalentul norvegian, Vipps, care a fuzionat cu MobilePay danez în 2022 pentru a forma Vipps MobilePay, este, de asemenea, foarte popular.
În luna septembrie a fost lansat și în Suedia.
Max Brimberg, cercetător la banca centrală a Suediei, a declarat că renunțarea la numerar a fost determinată în mare parte de sectorul privat. Multe dintre băncile țării au desființat numerarul în sucursalele locale în urmă cu ceva timp, ceea ce a făcut ca serviciile de plată digitale să fie ușor de difuzat către un public foarte deschis la așa ceva.
Procentul de achiziții în numerar din magazinele fizice a scăzut de la aproape 40% în 2012 la aproximativ 10% în ultimii ani, iar Brimberg a spus că există o îngrijorare tot mai mare cu privire la faptul că banii fizici devin învechiți.

Sursa: yogaesoteric.net

COMENTARII

  1. In romaneste se zice NUMERAR.
    Dar tre sa recunoastem ca ie cam grea linba romaneasca. dan ce in C mai grea !
    Hai sauzim numa da bine.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.