Sugestii de mobilat trecutul: astazi, celula de la Aiud

Sugestii de mobilat trecutul: astazi, celula de la Aiud

0 177

Fostii detinuti politic au imaginat o maniera insolita de a retrai momente din tineretile petrecute in inchisorile comuniste. Octogenarii organizatiei conduse la Brasov de Octav Bjoza vor inceta, probabil, pelerinajul anual la Penitenciarul de la Aiud, acolo unde cei mai multi dintre ei au ispasit ani grei pentru vina de a fi fost contrarevolutionari. Infamantul apelativ era, de altfel, marcat cu pacura sau cu vopsea pe zeghea pe care o imbracau detinutii de la Aiud, pe spatele careia erau desenate literele C si R. Fostii detinuti politic au adus la sediul din Brasov al organizatiei cateva piese din mobilierul sumar ce compunea pe vremuri o celula aiudeana. Cateva paturi de metal, suprapuse in vremea aceea cate patru, de ajungeau pana aproape de tavanul celulei, unde aerul era putin si irespirabil. „Acolo dormeau cei tineri” isi aminteste Bjoza; tot ei le cedau saltelele celor batrani si bolnavi, ca sa-si intinda oasele chinuite in paturile de jos. Cateva paturi mucegaite si rupte, care au invelit altadata trupurile rebegite ale detinutilor, au fost si ele aduse de la Aiud. Blide de tabla in care gardienii comunisti le turnau laturile ce tineau loc de mancare completeaza decorul unei celule de penitenciar comunist.


Si, mai ales, usa. Frontiera de lemn captusita cu tabla groasa, ce despartea grupul inchisilor de haita tortionarilor. Cu vizeta ei prin care cei de-afara ii puteau spiona oricand pe cei dinauntru, fara ca acestia din urma sa cuteze sa arunce vreo ocheada spre gardieni. Pentru ca, daca privirile li se intalneau, era jale mare. Tortionarii navaleau in celula, ii aplicau ceea ce ei numeau corectia educationala, dupa care il azvarleau pe nefericit la izolator pret de sapte zile.


La capul paturilor si in cuier atarna cateva obiecte dragi celor inchisi odinioara la Aiud. Cojocul lui Ghita Hasu din Pojorta si geaca lui Dumitru Moldovan din Lisa – ultimii luptatori din grupul lui Ion Gavrila Ogoranu, conducatorul Rezistentei armate anticomuniste din Muntii Fagarasului. Garderoba penitenciara este completata de cioarecii lui Vasile Moldovan, tatal lui Dumitru, stins din viata in 1961, in noaptea de Inviere, in timp ce impartea patul cu Octav Bjoza.


Pe scurt, sediul din Piata Sfatului a devenit o celula din fostul Penitenciar Aiud. Actuala administratie a stabilimentului le-a cedat gratuit fostilor chiriasi decorul caruia i-au spus casa vreme de multi, prea multi ani. Cu banii stransi din stanga si din dreapta l-au adus la Brasov, unde se gaseste incepand de ieri.


Redecorarea sediului fostilor detinuti politic este o dovada de autenticitate de care puscariasii de odinioara nu aveau nevoie. Nu cred ca cineva mai poate pune la indoiala veridicitatea marturiei lor vii despre anii din viata pe care li i-au furat comunistii.


Initiativa este insa interesanta ca sugestie si model de urmat de catre alti fosti luptatori. Ma gandesc cum ar arata decorul compus de unii viteji din decembrie 89, daca ar trebui sa-si reconstituie cele 3-4 zile de barbatie suprema din cariera lor. Am vedea cu siguranta pereti muscati de gloante, pete de sange, franturi de panica si fasii de democratie incipienta. N-ar fi insa o surpriza sa descoperim, in cazul multor „remarcati”, biroul sub care se refugiasera in acele zile de panica sau televizorul color la care au urmarit comod Revolutia.


?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.