Sunatoarea

Sunatoarea

0 647


Sunatoarea (Hypericum perforatum), denumita prin unele locuri si pojarnita, este o planta erbacee, perena, care creste in regiunile de campie si dealuri. Inca din antichitate medicii apreciau insusirile curative ale acestei plante. In manuscrisele lui Galenus (unul din parintii farmaciei), care sunt pastrate ?n arhivele din Vatican, aceasta planta medicinala este descrisa ca fiind utila ?ntr-o larga varietate de afectiuni.


Se intrebuinteaza planta inflorita care contine tanin de natura catehica, cantitati mici de ulei volatil, localizat in punctele transparente ale funzei, glicozide flavonice (hiperina, rutina, quercitrina) si o substanta colorata (hipericina). De asemenea, contine alfa caroten, saponine, acizii ascorbic, nicotinic si valerianic.


Intern, sunatoarea se foloseste sub forma de infuzie care se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita, peste care se pun 200 ml de apa clocotita, se acopera, iar dupa 15-20 de minute se strecoara. Se beau doua-trei cani pe zi, fara zahar.


Este recomandata pentru fiere lenesa, enterocolita cronica, gastrita hiperacida, ulcer gastric, hepatita, hepatita cronica, colecistita. Este un leac excelent insa si in tratarea diareiei.


Ceaiul de sunatoare se mai foloseste in leziuni nervoase si boli nervoase de tot felul, fiind indicata in tratamentul depresiilor sezoniere, ea crescand ?nivelul de melatonina responsabil de buna dispozitie. Tulburarile emotionale sezoniere apar datorita scaderii luminii soarelui in timpul toamnei si a iernii. Simptomele se manifesta prin stari de necomunicativitate, somnolenta excesiva, crestere in greutate. Melatonina (hormonul somnului) contribuie la calitatea somnului si scade temperatura corpului, de aceea este indicat consumul unei cani de sunatoare, seara, ianinte de culcare. Se spune ca induce un somn bun si alunga cosmarurile. Efectele terapeutice ale melatoninei din sunatoare regleaza ciclurile zi/noapte – somn/trezire.


Extern, baile si cataplasmele de sunatoare au proprietatea de a calma durerile, cicatriza ranile, folosindu-se mai ales in arsuri. Sun forma de gargara, se recomanda in inflamatiile gingiilor si ale dintilor..


Din sunatoarea se mai prepara si un ulei care foloseste ca pansament in arsuri. Medicina populara foloseste acest ulei in boli de ficat si ulecere gastrice.


Sunatoarea este indicata si in tratamente cosmetice. Se utilizeaza comprese cu infuzii de sunatoare in tratamentele tuturor tipurilor de ten. Infuzia se prepara astfel: o lingurita de planta maruntita la o ceasca de apa. Compresele se aplica inmuindu-le in infuzie la temperatura camerei.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.