Sunatoarea(Hypericum perforatum)
Este folosita ca planta medicinala cu foarte multi ani in urma. Vechii greci credeau ca aroma florilor indeparteaza duhurile rele.
In limbaj popular? este intalnita si sub alte denumiri si anume: buruiana-de-naduf, buruiana-de-pe-rozor, crucea-voinicului, drobisor, floarea-lui-loan, hemei-de-pamtnt, lemnie, inchegatoare, osul-iepurelui, pojar, pojarnita, sburatoare, sunaica, sovirvarita.
- Parti utile: Inflorescenta. Infloreste din iunie pana in septembrie, aceasta fiind si perioada recomandata pentru recoltare. Ele se usuca legate in manunchiuri.
- Utilizari medicinale:
·??????? diskinezie biliara (fiere lenesa)
·??????? enterocolite cronice.
·??????? tratarea de gastrite hiperacide
·??????? ulcer gastric
·??????? hepatite
·??????? hepatite cronice evolutive
·??????? colite cronice
·??????? colecistite.
·??????? hipertensiunea arteriala pe fond nervos
·??????? distonie neurovegetativa
·??????? menopauza
·??????? stari de irascibilitate
·??????? agitatie psihomotorie.
·??????? eczemele
·??????? arsurile
·??????? zonele articulare cu dureri reumatismale.
3.????? ??Preparate:
·??????? Infuzia-Se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita peste care se adauga o cana de apa clocotita se infuzeaza 15-20 minute dupa care se strecoara, se beau 2-3i cani pe zi ne?ndulcite.
·??????? Maceratul florilor in ulei-. Se pun intr-un borcan flori de sunatoare care se acopera cu ulei de floarea soarelui. Se lasa la soare 3 zile dupa care se fierbe in baie de apa 3 ore. Se lasa se se racesca si apoi se strecoara si se pune in sticle inchise. Deasupra se pune un pahar de alcool pentru ca sa nu rancezeasca uleiul. Se ia cate o lingurita de ulei de sunatoare dupa fiecare masa pentru diskinezie biliara, stimularea functiei hepatice, gastrite hiperacide si ulcer gastric.
·??????? Tinctura– se administreaza dupa masa.Se iau picaturi cu ajutorul unei pipete, dozajul stabilindu-se in functie de varsta.