Suntem exportatori de virusi!
Romania ocupa un trist loc 1 in Europa in ceea ce priveste numarul total de imbolnaviri de Hepatita C si locul 4 ca rata a mortalitatii cauzate de afectiunile hepatice. In Romania traiesc peste un milion de persoane infectate cu virusul Hepatitei C, adica 10 la suta din cele 12 milioane de persoane care se presupune ca sunt infectate cu virusul Hepatitei C in intreaga Europa.
„Datele raportate de Organizatia Mondiala a Sanatatii sunt extrem de ingrijoratoare pentru Parlamentul Europei care apreciaza ca romanii pot deveni exportatori de virus hepatic in Europa”, a declarat prof. doct. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului.
„Afla de C ” este prima campanie integrata pe tema hepatitei C care se va desfasura la nivel national. Prin aceasta campanie, autoritatile romane isi propun sa informeze publicul despre caile de transmitere a virusului si modalitatile de diagnosticare. In Romania esantionul de populatie cel mai expus infectarii cu virusul hepatic C a fost cel care inainte de anul 1992 a suportat operatii sau transfuzii de sange. In acea perioada posibilitatile de infectare a populatiei cu diferite tipuri de virusi erau foarte mari. Cu toate acestea, sansele de infectare raman destul de mari si in prezent, cand factorii de risc cei mai evoluati de transmitere a virusului hepatic C sunt acele nesterilizate care se folosesc pentru efectuarea tatuajelor si piercing-uri-lor.
Consecintele cele mai grave ale hepatitei C, pe termen lung, sunt ciroza si cancerul hepatic. Tratamentul pacientilor infectati cu virusul hepatitei C este extrem de costisitor mai ales in fazele avansate ale bolii. De altfel, purtatorii virusului sunt depistati tardiv din cauza lipsei simptomelor.
?
Maria Calugaru