Suntem vicecampioni europeni la coruptie!

Suntem vicecampioni europeni la coruptie!

0 256

Un studiu Gallup, care, la fel ca sondajele din Romania, nu inspira prea multa credibilitate, claseaza Romania pe un loc doi in topul celor mai corupte tari din Europa. Unul din cinci romani au declarat ca a dat mita in ultimele 12 luni. Potrivit studiului, la acest capitol au reusit sa ne invinga doar albanezii, tara in care 66 la suta dintre cetateni sustin ca au dat mita in ultimul an.


Romania, unde 20 la suta din cetateni declara ca au dat cel putin o data mita in 2006, este mai corupta decat provincia Kosovo (unde 12 la suta din locuitori sustin ca au dat mita in acest an), decat Turcia (doi la suta), Bulgaria (opt la suta), Macedonia (noua procente) sau Serbia (13 la suta).


?


La polul opus in Europa, doar unu la suta dintre cetatenii finlandezi, elvetieni si suedezi au sustinut ca au dat mita in ultimul an si numai doi la suta din populatia Austriei, Danemarcei, Frantei, Germaniei, Islandei, Olandei, Norvegiei, Portugaliei, Spaniei si Marii Britanii.


?


Mai corupte decat Romania, dintre cele 60 de state studiate de Gallup in Barometrul Global al Coruptiei, realizat pentru Transparency International (TI), sunt marea majoritate a celor africane (Camerun, Congo, Gabon, Kenya, Maroc, Nigeria, Senegal) si cateva din cele din America Latina (Bolivia, Republica Dominicana, Mexic, Paraguay, Peru, Venezuela). Scorurile obtinute de cele din urma sunt insa cu doar cateva procente mai mari decat cel al Romaniei.


?


In opinia celor 1.024 de repondenti romani alesi pe criterii sociologice clare, cele mai corupte medii din Romania sunt cel politic (care a primit 4,1 puncte, din maximum cinci care reprezinta „domeniu extrem de corupt”), urmat de Parlament, care a primit o medie de patru puncte pe scara de la unu la cinci si de sistemul judiciar, notat de romani cu 3,9 puncte. Evolutia perceptiei asupra coruptiei a inregistrat, totusi, in ultimii doi ani, un trend descendent din 2004 si pana la finalul acestui an. Procentul celor care afirma ca au dat mita in Romania a scazut, in ultimii doi ani, cu patru procente.


?


Intr-un alt studiu, independent fata de cel dat publicitatii de TI, dar realizat tot de Gallup International, Romania se situa pe pozitia a patra intr-un top al coruptiei la nivel mondial care a studiat perceptia asupra dimensiunilor fenomenului in sistemele guvernamentale si de afaceri. Romania primea 90 de puncte, la egalitate cu Maroc, Rusia, Ucraina si Camerun pe locul patru al topului. Tara perceputa drept cea mai corupta era Lituania, care aduna 94 de puncte. Pe locul doi, la egalitate, cu 93 de puncte, se aflau Polonia si Liban. Locul trei era ocupat de Tailanda, cu 91 de puncte.


La polul opus, studiul Gallup dat publicitatii saptamana trecuta califica Finlanda drept tara in care perceptia asupra coruptiei este cea mai mica. Finlanda obtinea un scor al perceptiei coruptiei de numai 12 puncte. Pe locul doi, la egalitate, se aflau Danemarca si Noua Zeelanda, cu cate 21 de puncte. Ele erau urmate de Singapore, Arabia Saudita, Marea Britanie, Norvegia, Elvetia, Australia si Suedia.


Rezultatele cercetarii de saptamana trecuta se bazeaza pe interviuri cu aproximativ o mie de cetateni ai fiecaruia din cele 101 state luate in discutie.


?

Nu pun la indoiala faptul ca 20% dintre romani au dat mita, ci procentul pus in dreptul bulgarilor si turcilor. 8% si, respectiv, 2% au dat mita? Sa fim seriosi! Daca n-am sti prea bine cum merg lucrurile in tara de la sud, poate am mai fi tentati sa dam crezare studiului! Dar, avand in vedere ca sondajul s-a bazat pe declaratiile cetatenilor din tarile respective, poate ca noi, romanii, am raspuns prea cinstit, pe cand bulgarii si turcii se dau prea curatei… moraliceste.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.