Super-pastila pentru cardiaci
O „super-pastila”, ce combina medicamente impotriva hipertensiunii arteriale si de reglare a nivelului de colesterol, ce poate reduce la jumatate riscul de aparitie a maladiilor cardiace, a fost testata cu succes de cercetatorii americani.
„Consideram ca Polypill (numele acestei pastile, n.r.) are potentialul de a reduce maladiile cardiace cu 60% si atacurile cerebrale, cu 50%”, a declarat Salim Yusuf, doctor la Population Health Research Institute din cadrul Universitatii McMaster din Ontario (Canada), coautor al acestui studiu, ce a fost denumit TIPS (The Indian Polycap Study).
Studiul a fost prezentat la cea de-a 58-a conferinta anuala a American College of Cardiology (ACC), care are loc in orasul Orlando, din statul american Florida.
Studiul, publicat si de revista medicala britanica The Lancet, a fost efectuat in India, pe un esantion de 2.053 de persoane, cu varstele cuprinse intre 45 si 80 de ani, fiind finantat de laboratorul indian Cadilla Pharmaceuticals, care nu a fost implicat in colectarea datelor.
Acesta a fost primul studiu clinic efectuat vreodata pentru evaluarea nivelului de toleranta a organismului uman la acest tratament si pentru a determina daca acesta conduce la o diminuare a riscului de dezvoltare a unor maladii cardiace.
Timp de trei luni, echipa de cardiologi a comparat efectele acestui tratament cu cele ale altor opt medicamente asupra tensiunii arteriale, nivelului colesterolului sau ritmului cardiac.
Aceasta pastila contine doze mici din trei medicamente administrate impotriva hipertensiunii arteriale, unul care regleaza nivelul de colesterol si 100 de miligrame de aspirina, cu rol anticoagulant.
Medicii au constatat o scadere semnificativa a concentratiei de colesterol „rau” (LDL), a hipertensiunii arteriale si o fluidizare a fluxului sangvin, precum si o scadere a riscului de ingrosare a arterelor sau de producere a blocajelor sangvine.
Efectele secundare au fost identice cu cele ale compusilor luati separati.
In 2005, maladiile cardiovasculare au facut 17,5 milioane de victime in lume, aceasta cifra reprezentand 30% din numarul total al deceselor inregistrate pe plan mondial, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Costul redus al acestei pastile convine tarilor in dezvoltare, cu un nivel de trai mai scazut, unde se inregistreaza 80% din totalul cazurilor de maladii cardiace.