Superstitii de Florii
Suntem in plin Postul Pastelui, cea mai impresionanta sarbatoare religioasa a crestinatatii. Acum este perioada in care multi crestini decid sa se intoarca spre latura lor mai religioasa si treg pragul bisericilor dupa luni de zile pentru a se ruga pentru sanatatea si fericirea lor si ale celor dragi.
Cea mai mare sarbatoare care preceda punctul culminant al Postului Pastelui, si anume saptamana mare, este Sarbatoarea Floriilor. Acest moment marcheaza intrarea Mantuitorului in Ierusalim, cetatea sfanta, calare pe un asin si calcand pe un drum de flori.
Ca orice sarbatoare importanta si aceasta este insotita de o serie de credinte si superstitii populare care trebuie respectate cu sfintenie de cei care vor sa aiba o viata linistita si fericita.
In duminica Floriilor trebuie sa umpleti un ciubaras cu flori care vor fi folosite pentru incondeierea oualor.
Daca va impartasiti de Florii, orice dorinta va puneti cand va apropiati de peot, vi se va indeplini.
In aceasta duminica nu aveti voie sa va spalati decat cu apa descantata pentru ca veti albi ca pomii.
Credinta populara spune ca asa cum va fi vremea de Florii asa va fi si de Pasti.
Aceasta sarbatoare mai este numita si Nunta Urzicilor, pentru ca in aceasta perioada infloresc urzicile si nu mai sunt bune de mancat.
Vitele mananca ramuri de salcie pentru a se inmulti si a fi sanatoase tot anul, iar in pomii fructiferi sau butucii de vie sunt si ei la randul lor impodobiti pentru a da rod bogat si manos.
Acum se aerisesc hainele si zestrea.
Pentru ca vremea sa fie frumoasa si blanda se pun muguri de salcii pe foc, acest obicei fiind folosit si pentru a proteja casa si familia de dezastre.
Ramurile de salcie sunt un simbol al feritilitatii si al vegetatiei, de aceea apicultorii inconjoara in ziua de Florii stupii, iar taranii, convinsi de efectul lor miraculos, le ingroapa su brazda.
Sanziana Motoroiu