Superstitii de septembrie

Superstitii de septembrie

0 318

In popor se spune ca daca vrei sa „sameni” trebuie sa incepi dupa Adormirea Maicii Domnului. Adica, atunci este timpul prielnic pentru ca apar primele semne ale toamnei.
De altfel, cele doua date in care sunt praznuite nasterea si moartea Sfintei Fecioare Maria, sunt socotite ca sfarsitul verii si inceputul toamnei, timpul cand oile incep sa coboare de la munte, incepe sezonul nuntilor si lucrarile agricole de toamna.
Tot acum ia sfarsit postul ; care are reguli fixe de ce anume trebuie sa se manance in fiecare zi a saptamanii, iar oamenii isi cauta iertarea unii-altora pentru a-si purifica si sufletele, nu numai trupul.
Credinta in Sfanta Fecioara Maria este mare si praznicele sale sunt tinute cu sfintenie ; cu atat mai mult postul, iertarea si datinile. Dar aceste datini nasc superstitii care insotesc toate cele de mai sus si ele sunt urmate cu aceeasi „sfintenie”. Iata cateva dintre ele.
De Sfanta Marie mare, in august, se culeg plante de leac, care puse sub icoana Maicii Domnului se spune ca dobandesc puteri tamaduitoare.
Ziua Adormirii Maicii Domnului este prin partile Moldovei, zi de pomenire a mortilor, iar nu de sarbatoare onomastica; cel mult, aceasta se poate sarbatori pe 8 septembrie. Dar sa vedem superstitiile legate de aceasta zi.
In multe sate romanesti nu se aprinde focul cu doua zile inainte; nerespectarea acestei superstitii aduce pericol de boala, incendiu si boli care pocesc pentru cei ce mananca gatit la foc in acele zile.
Daca gospodarii satelor lucreaza in acea zi, recoltele lor vor fi blestemate si fara roade, vitele se imbolnavesc si gospodaria se destrama.
Dimpotriva, pe 8 septembrie fiecare casa trebuie sa aiba candela aprinsa pentru alungarea spiritelor rele ( satana) si pentru preamarirea nasterii Fecioarei Maria.
In aceste zile mamele nu gatesc pentru a-si feri copiii de boli; de asemenea, se spune ca daca aprinzi focul – de foc vei pieri.
Oamenii merg la biserica unde inalta rugaciuni Fecioarei, fetele de maritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodariei, barbatii pentru recolte bogate. E multa credinta in toate, dar si multa superstitie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.