Superstitiile Invierii
Sunt enorm de multe superstitii si traditii, insa ne-am oprit asupra catorva de prin meleagurile tarii noastre
Despre persoanele care ciocnesc oua in ziua de Paste se spune ca atunci cand se vor intalni pe lumea cealalta se vor recunoaste. Despre persoanele care ciocnesc oua rosii si rostesc simultan, nevoit, „Hristos a inviat!” si „Adevarat a Inviat!” se spune ca le va fi iertat un pacat greu. Descoperirea unui ou cu doua galbenusuri e semn de casatorie in curand. De asemenea, spargerea partii superioare a oului inseamna recunoasterea invierii Domnului, iar spargerea partii inferioare a oului bucuria nespusa cauzata de inviere.
Insamantarea campurilor este interzisa in aceasta zi conform unei credinte mai vechi care spune ca urma de metal sau fier nu trebuie sa strapunga pamantul in ziua sfanta.
Se spune ca in perioada dintre Paste si Rusalii cerurile se deschid, iar sufletele celor decedati se intorc in casele celor dragi pentru a-i proteja.
De asemenea, se spune ca sufletele persoanelor care decedeaza in prima duminica de Paste nu mai sunt supuse judecatii de apoi, caci ajung direct in Rai.
Lumanarile cu care ai luat lumina de la preot in noaptea Invierii nu se arunca, ci se aprind in fata icoanei in caz de suparare mare, la necazuri sau cand te afli in mari dificultati. Se spune ca lumina acestora este mai aproape de rai decat orice alta lumina.
In noaptea de Inviere fiecare tanar sau batran vine la biserica ca sa ia parte la Inviere si sa ia lumina.
Aceasta lumanare este simbolul Invierii, al biruintei vietii asupra mortii si a luminii lui Hristos asupra intunericului pacatului.
Dupa Inviere, fiecare om se intoarce cu lumina, numita in cele mai multe parti lumina Invierii, aprinsa acasa. Dupa ce pasesc peste prag, se inchina, iar apoi sting lumanarea in grinda, afumand-o pe aceasta in semnul crucii. Dupa numarul acestor cruci se socoteste numarul anilor de cand e casa sau cati ani s-a trait in ea.