Superstitiile zilei de MARTI – 13
Ptiu, drace! Scuipa-n san, fa-ti cruce si zi: Doamne-fereste! Cam asa face un superstitios care astazi nu iese din casa, nu pleaca la drum, nu se intalneste cu prietenii, nu-si programeaza sedinte si altele asemenea, pentru ca este marti, zi de 13!
Din an in an, se gaseste cate-o luna sa aiba ziua de 13 chiar martea ca sa ne inece noua corabiile.
Ziua de marti 13 o mostenim de la greci care considerau aceasta zi total nefasta din cauza faptului ca tocmai la acea data Constantinopolul a fost cucerit de turci.
De ce creeaza probleme cele doua semne puse alaturi? Pentru ca ambele, separat, au conotatia lor negativa. Multe popoare considera numarul 13 ca fiind blestemat. Se zice ca numarul 13 este considerat aducator de nenorociri si pentru ca, la Cina cea de taina, au stat la masa 13 persoane, cei 12 apostoli si Iisus, inainte ca Mantuitorul sa fie crucificat. Putini oameni au curajul sa cheme la masa 13 musafiri. In mitologia scandinava, se spune ca 12 zei s-au adunat la o sarbatoare atunci cand un al treisprezecelea zeu, Loke, a venit si el. Se zice cp Loke l-a omorat, dupa masa, pe Balder, cel mai iubit dintre zei… In multe tari 13 este evitat pentru a desemna numarul strazii, al etajului, al apartamentului, al casei etc, preferand varianta 12 bis celei de 13. Se spune, de asemenea, ca daca numele persoanei contine, in total, 13 litere, persoana nu este dintre cele mai norocoase.
Ziua de marti este considerata, alaturi de ziua de sambata, ca fiind o zi cu trei ceasuri rele. Nimic magic la mijloc, ci totul provine de la o regula folosita in astrologia orara, una din ramurile astrologiei generale. Se stie ca fiecare zi este impartita in 24 de ore, numai ca in astrologie, lungimea orelor – denumite „ore planetare†– nu este aceeasi cu cea deja cunoscuta de 60 de minute si nu fiecare zi incepe cu aceeasi ora. De exemplu, vara, ora planetara diurna este mai lunga decat iarna, iar ora planetara nocturna este mai scurta decat iarna. Fiecare zi a saptamanii incepe la rasaritul Soarelui cu ora ce corespunde planetei guvernatoare a zilei respective. Ziua de marti, in acest caz, incepe la ora la care rasare Soarele, ca atare prima ora planetara a oricarei zile de marti apartine planetei Marte, care guverneaza ziua respectiva.
Pentru ca ziua de marti este guvernata de Marte iar ziua de sambata de Saturn, se considera ca prima ora planetara a celor doua zile din saptamana apartine celor doua planete negative, si pe parcursul intregii zile vor mai exista si alte doua ore planetare marcate de energia celor doua planete.