Susanu a luat în vizor hotelul de la Palatul Telefoanelor dar şi...

Susanu a luat în vizor hotelul de la Palatul Telefoanelor dar şi modificările de la megalomanicul proiect AFI

0 348

Şeful Comisariatului Regional Braşov pentru Protecţia Consumatorului, Sorin Susanu  a prezentat ieri într-o conferinţă de presă un fel de raport de activitate. El spune că anul trecut 10.222 de persoane au depus plângeri dar şi simple sesizări către Protecţia Consumatorului. De aceea instituţia a aplicat 3254 de amenzi şi încă 3289 de avertismente, iar pentru restul sesizărilor nu a fost nevoie decâtun  simplu dialog cu agenţii economici vizaţi care s-au conformat imediat rigorilor legii.
Susanu spune că numărul un pic mai mare de avertismente faţă de amenzi reprezintă dovada că Protecţia Consumatorului doreşte să remedieze problemele prin dialog. Oricum, cuantumul amenzilor s-a ridicat anul trecut la 13.422.000 lei faţă de 10.678.000 lei.

Susanu a luat în vizor hotelul  de la Palatul Telefoanelor
Susanu a mai  declarat că va discuta cu juriştii instituţiei pentru a vedea dacă instituţia pe care o conduce poate face demersuri legale pentru contestarea autorizaţiei de construire pentru transformarea Palatului Telefoanelor în hotel de 5 steledupă ce hotelul Radisson Blu a obţinut autorizaţia . Motivul – real – pentru care şeful de la Protecţia Consumatorului vrea să facă aceste demersuri este legat de locurile de parcare care,  spune el, unitatea hotelieră nu le poate asigura.
Conform Ordinului Ministrului Turismului nr. 65 din 2013, o unitate de 5 stele trebuie să aibă 50% locuri de parcare din numărul de camere. Adică, la 110 camere este nevoie de 55 de locuri de parcare, pe care nu le asigură. Dacă foloseşte locurile din parcările publice, cred că vor fi prejudiciaţi turiştii şi braşovenii”, a declarat Susanu .
Pentru asigurarea locurilor de parcare, dezvoltatorul care realizează hotelul de pe  Bulevardul Eroilor a anunţat municipalitatea braşoveană că va încheia contracte cu proprietari din zonă, dar şi că va folosi locuri publice, unele aflate vis –a vis de hotel, altele în parcarea de la Spitalul Militar „Regina Maria”. Câteva locuri de parcare ar urma să fie amenajate şi de hotel.
Pe de altă parte, şeful CRPC a precizat că „unei persoane fizice, care vrea să construiască o casă de locuit în Braşov nu i se dă autorizaţia de construire dacă nu face dovada că are şi loc de parcare. Astfel de situaţii ne-au fost reclamate de mai mulţi braşoveni”. De altfel, raportându-se la proiectul hotelului amintit, Susanu a declarat: „unde e corectitudinea şi similitudinea, dacă unui cetăţean nu i se eliberează autorizaţie de construire dacă nu are şi parcare? ”

Proiectul AFI Braşov contestat
Tot în ceea ce priveşte locurile de parcare, Susanu a amintit şi de proiectul AFI Braşov, care vrea să renunţe la un etaj al parcării, pe care să îl transforme în spaţiu comercial. „Din punctul meu, cred că va fi o reală problemă după deschiderea centului comercial. Nu există suficientă capacitate de preluare a maşinilor, mai ales dacă nu vor fi şi suficiente locuri de parcare. Dacă un agent economic pune în prim plan câştigul economic, cred că instituţiile statului ar trebui să se implice”, a mai spus şeful CRPC într-o conferinţă de presă.
Reamintim că AFI Braşov este să reducă cu un nivel a construcţiei parcajului suprateran multietajat, de la regimul de înălţime autorizat S+P+6 E la S+P+5E şi extinderea prin supraetajare a zonei comerciale insulare centrale.

Vedeţi si articolul: Brașovenii se aşteptă la un trafic din ce în ce mai infernal în Centrul Civic!  

Conform noilor planuri, Centrul Comercial AFI va beneficia de 1.447 de  locuri de parcare, dintre care 735 vor fi în subteran (la cota minus 3,74 m) şi 712 în suprateran (etaj 2 – 109 locuri, etaj 3 – 115 locuri, etaj 4 – 148 locuri, etaj 5 – 144 locuri, terasă – 196 locuri).
Documentaţia pentru această în care este specificată configuraţia parcării a fost depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului, însă instituţia nu a eliberat acordul de mediu, pentru că dezvoltatorul nu avea un punct de vedere al Companiei Apa.

Taximetriştii, verificaţi la sânge?
Sorin Susanu a mai prezentat şi alte măsuri pentru „curăţarea” branşei taximetriştilor. „Este nevoie de modificarea legislaţiei în domeniu. În prezent, legislaţia prevede că persoanele condamnate nu pot obţine atestat dacă au condamnări, dar de acest criteriu nu se ţine cont atunci când se dau vizele anuale. Criteriul «fără condamnări» penale ar trebui să fie inclus la verificările anuale. De asemenea, Primăria Braşov, care emite autorizaţiile taxi, ar trebui să nu le mai elibereze celor care au sancţiuni repetate”, a precizat Susanu.
O altă propunere a lui Sorin Susanu este introducerea „tarifelor de exterior”, valabile în afara municipiului Braşov. „Dacă un client vrea să meargă de la Gara Braşov la Bran, nu are cum să plătească o cursă. Nu există o formă legală privind transportul în regim de taxi între localităţi. În alte judeţe acest lucru este rezolvat, prin colaborare între primării şi consilii judeţene. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în judeţul nostru. În acest mod, un turist ar putea circula legal între localităţi, iar acest serviciu ar fi fiscalizat”, a argumentat Susanu.

Unele firme ţin blocate autorizaţiile
Şeful CRPC a declarat că în municipiul Braşov sunt firme mari care ţin blocate  autorizaţiile pentru taximetre, fără ca în trafic să fie efectiv maşinile, ceea ce afectează calitatea serviciului.
În prezent, la nivelul municipiului Braşov sunt valabile 1.431 de autorizaţii taxi, în condiţiile în care, conform unei hotărâri de Consiliul Local din 2008, pe străzile din oraş ar trebui să circule numai 1.109. de aceea municipalitatea braşoveană nu mai poate elibera noi autorizaţii.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.