Sute de reclamatii la ITM privind neplata salariilor
Sute de brasoveni au reclamat de la inceputul anului la ITM ca patronii nu le-au platit salariile. Blocajele economice cu care se confrunta tot mai multe companii genereaza situatii dificile pentru angajati – intirzierile salariale, sau mai rau neplata drepturilor salariale.
Sute de brasoveni au reclamat de la inceputul anului la ITM ca patronii nu le-au platit salariile. Blocajele economice cu care se confrunta tot mai multe companii genereaza situatii dificile pentru angajati – intirzierile salariale, sau mai rau neplata drepturilor salariale. Pentru a-si recupera banii, multi sunt nevoiti sa ajunga in instanta.
Inspectoratul Teritorial de Munca Brasov a inregistrat in primele 5 luni ale anului 450 de sesizari de la persoane angajate, majoritatea legate de neplata salariilor.
Adrian Reit- inspector sef ITM Brasov, nu stie care este cauza exacta, poate in unele cazuri este vorba si despre rea intentie dar cu siguranta sunt si foarte multi angajatori prinsi in blocaje economice, undeva intre furnizor si beneficiar.
Inspectoratul Teritorial de Munca nu poate decit sa demareze controale prin care sa constate starea de fapt mentionata in petitie si sa dispuna masura de plata. In multe cazuri, angajatorul nu se poate conforma daca starea economica a firmei este dificila.
Datele oficiale inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului confirma situatia dificila. Potrivit acestora 92 de societati au intrat in insolventa in perioada ianuarie -aprilie 2015. Numarul este insa considerabil mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut cind 422 de societati din Brasov au intrat in insolventa. Alte 195 de societati brasovene si-au suspendat activitatea in primele 4 luni ale acestui an iar 392 s-au dizolvat in aceeasi perioada.
Vifor Rotar
si in 2016 la fel