„Swedish Dads” – nişte tătici de lapte la Hof Caffe

„Swedish Dads” – nişte tătici de lapte la Hof Caffe

0 428

Dacă ai crezut că tăticii de zahăr sunt cei mai buni, trebuie să-i cunoşti pe cei de lapte. Îţi face cunoştinţă cu ei Expoziţia „Swedish Dads” amenajată într-o cafenea din Piaţa Sfatului. 25 de fotografii îi prezintă pe aşa-numiţii „latte-papa”, taţi care merg în cafenele împreună cu copiii lor, bărbaţi care îşi iau concedii de paternitate ca să se ocupe de cei mici.

Dacă ai crezut că tăticii de zahăr sunt cei mai buni, trebuie să-i cunoşti pe cei de lapte. Îţi face cunoştinţă cu ei expoziţia „Swedish Dads” amenajată într-o cafenea din Piaţa Sfatului. 25 de fotografii îi prezintă pe aşa-numiţii „latte-papa”, taţi care merg în cafenele împreună cu copiii lor, bărbaţi care îşi iau concedii de paternitate ca să se ocupe de cei mici.
Atunci când fotograful suedez Johan Bävman a devenit tată, a realizat că nu există modele masculine de părinte. Aşa a creat un album foto, care prezintă bărbați aflați în concediu paternal, alături de copiii lor. Albumul a dus la realizarea expoziției de fotografie Swedish Dads, adusă în premieră la Braşov, printr-un proiect comun între Institutul Suedez, Ambasada Suediei la București şi Centrul FILIA. Fotografiile prezintă modul în care tații suedezi percep rolul bărbatului modern, în contrast cu stereotipul tradițional, paternal. Experienţa fiecărui tptic e poate fi citită sub fiecare fotografie .
În Suedia, concediul de creştere a copilului însumează 480 de zile, din care trei luni neapărat sunt luate de cel de-al doilea părinte.
Mihai Leontescu, coordonator proiecte şi comunicare la Ambasada Suediei la Bucureşti, spune că expoziţia dezvăluie felul în care aceşti taţi şi-au înţeles foarte bine partenerele şi s-a închegat mai mult familia, au înţeles care sunt responsabilităţile şi ce înseamnă să stai acasă cu copilul.
Iniţiatorii expoziţiei vor să spargă mentalităţile învechite conform cărora creşterea copiilor cade exclusiv în sarcina mamei, dar şi alte stereotipuri şi inegswedish dadsalităţi. In acest scop, au pregătit pentru elevi sesiuni de dezbateri.
Andreea Bragă, director executiv Centrul Fillia, dezvăluie că în România cel puţin cu două ore mai mult în fiecare zi se implică femeile în activităţile cotidiene, activităţi care nu se termină niciodată, inclusiv în creşterea copiilor. Angajaţii Centrului cred că un parteneriat – implicarea echilibrată a taţilor şi mamelor în creşterea copiilor – ar contribui mai mult la o societate care respectă mai mult atât femeile, cât şi bărbaţii.
Elevii braşoveni au fost foarte încântaţi de proiectul Swedish Dads şi de felul profund în care pot fi implicaţi taţii în viaţa de zi cu zi şi de încercarea organizatorilor de a rupe stereotipuri.
Expoziţia poate fi vizitată până în 27 februarie, iar intrarea este liberă.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.