Tănăsescu: România este o ţară foarte solidă macroeconomic, cu o economie stabilizată

Tănăsescu: România este o ţară foarte solidă macroeconomic, cu o economie stabilizată

0 986
România este o Å£ară foarte solidă din punct de vedere macroeconomic, iar lucrul foarte important este că economia românească este stabilizată, aceasta fiind în al treilea an consecutiv de creÅŸtere economică, a declarat vicepreÅŸedintele Băncii Europene pentru InvestiÅ£ii (BEI), Mihai Tănăsescu, într-un interviu acordat marÅ£i RFI.
Christine Lagarde este ultima ÅŸefă a unei instituÅ£ii financiare internaÅ£ionale, care, în decursul ultimelor patru luni, cinci luni, vizitează România. În luna martie, preÅŸedintele BEI a venit la BucureÅŸti, a urmat preÅŸedintele Băncii Mondiale, preÅŸedintele BERD, iar acum Christine Lagarde vizitează România ÅŸi cred că mesajele care au fost transmise în acest demers coordonat al instituÅ£iilor financiare internaÅ£ionale este unul foarte pozitiv pentru România, a spus Tănăsescu. În opinia vicepreÅŸedintelui BEI, care s-a declarat unul dintre susÅ£inătorii continuării parteneriatului cu Fondul Monetar InternaÅ£ional ÅŸi a Comisiei Europene, România are în prezent capacitatea de a-ÅŸi asigura resursele financiare de pe piaÅ£a internă ÅŸi piaÅ£a externă. ''Parteneriatul înseamnă o continuare, dacă vreÅ£i, a consolidării fiscale, o accelerare a reformelor structurale ÅŸi, nu în ultimul rând, înseamnă, dacă vreÅ£i, o încredere mai puternică a investitorilor străini, în special, în potenÅ£ialul economic enorm pe care îl are economia românească în momentul de faţă'', a adăugat el. Un astfel de parteneriat ar însemna ''o asigurare în cazul unei turbulenÅ£e puternice în zona euro, ÅŸi nu numai, că România are asigurate resursele necesare de care ar avea nevoie''. Reprezentantul BEI a apreciat că România a fost printre cele mai puternice state la nivelul Uniunii Europene în primul trimestru în ceea ce priveÅŸte creÅŸterea economică, alături de ţările baltice ÅŸi Ungaria. Potrivit lui Tănăsescu, creÅŸterea economică în România va trebui să provină din două surse. În primul rând, este vorba despre reformele structurale, care ar trebui să fie continuate ÅŸi accelerate.
În al doilea rând, creÅŸterea economică ar fi încurajată de atragerea fondurilor externe, în domenii strategice ÅŸi domenii bine definite de dezvoltare, astfel încât pe o perioadă medie ÅŸi lungă să existe fluxuri de capital ÅŸi fluxuri financiare. Referitor la planul naÅ£ional de investiÅ£ii ÅŸi locuri de muncă, lansat joia trecută de guvernul român ÅŸi care prevede atragerea de investiÅ£ii de minimum 10 miliarde de euro, care să creeze cel puÅ£in 50.000 de locuri de muncă, vicepreÅŸedintele BEI a subliniat că macrostabilizarea economică a României creează premisele atragerii unor investiÅ£ii importante în unele domenii bine definite, cel mai important aspect fiind definirea obiectivelor ÅŸi a domeniilor de activitate în care Å£ara noastră poate juca un rol major prin creÅŸtere economică, care să ducă la noi locuri de muncă. ''Ceea ce cred eu că trebuie completat în acest tablou sunt resursele de care România are nevoie pentru a putea duce la îndeplinire aceste investiÅ£ii ÅŸi resursele, în multe dintre acele investiÅ£ii care au fost enumerate, există'', a mai spus Mihai Tănăsescu. AGERPRES
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.