Tac – PAC! pana-n decembrie!

Tac – PAC! pana-n decembrie!

0 170

Pachetul privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC) va trebui adoptat pana in luna noiembrie, astfel incat, in luna decembrie a acestui an, sa existe si acordul Consiliului de Ministri din cele 27 de state membre UE, a declarat, miercuri, Mihail Dumitru, coordonator programe in cadrul Directiei generale pentru agricultura a CE.
”Adoptarea acestui pachet este prioritara pentru presedintia franceza care va propune un calendar in acest sens. In primul rand vor exista discutii intre statele membre pe propunerile PAC ale CE, astfel incat pana la finele acestui an pachetul privind reforma PAC sa primeasca acordul Cosiliului si sa intre in vigoare cu 1 ianuarie 2009”, a spus Dumitru.
Acesta a precizat ca masurile propuse in cadrul reformei PAC vor intra gradual in vigoare, dupa ianuarie 2009, pentru fiecare masura in parte fiind propus un calendar, iar pentru altele, anumite perioade de tranzitie pana in 2013-2015.
Potrivit coordonatorului de programe al CE, eliminarea treptata a cotelor de lapte pana in 2015, este una dintre propunerile CE in avantajul Romaniei pentru ca permite eliminarea administrarii acestora si birocratiei din spatele lor.
”Cresterea cu unu la suta pe an a cotelor pana in 2015 permite Romaniei sa isi dezvolte acest sector”, a precizat Dumitru. De asemenea, in cazul eliminarii unor mecanisme de piata, reprezentantul roman a precizat ca fermierii vor putea produce „ceea ce vor vrea, dar si ceea ce se cere pe piata”.

Agricultura romaneasca tot la nivel de …potential!
In ceea ce priveste masurile in cazul politicii de dezvoltare rurala, reprezentantul CE considera ca Romania nu va fi afectata aproape deloc. „Masurile propuse in pachetul privind dezvoltarea rurala vizeaza obtinerea de fonduri suplimentare din procesul de modulare. Acest lucru inseamna transferul catre dezvoltare rurala a sumelor primite de beneficiari la plati directe, in cadrul unui stat membru. Romania nu va fi afectata deoarece nu va aplica modularea pana in 2013”, a mai spus Dumitru.
Propunerea Comisiei vizeaza ca orice fermier care primeste o suma mai mare de 5.000 de euro, pe o perioada de referinta sau conform unui nivel stabilit de fiecare stat membru in cadrul sistemului de plati unice, sa aloce anumite procente catre activitatile de dezvoltare rurala. Pentru 2009 reducerile avute in vedere de Comisie in acest sens variaza intre 2 la suta pentru fermele care primesc pana la 99.999 euro pe an, ajung pana la 11 procente pentru fermele care primesc pana la 300.000 de euro pe an si chiar la 17 la suta in anul 2012.
”Daca Romania nu detine fonduri suplimentare decat cele din PNDR nu va fi afectata de acest sistem de modulare dar poate obtine modificari pe program daca vrea sa acorde o mai mare atentie provocarilor existente legate de schimbarile climatice, bio-energie, deficitul resurselor de apa. Dupa publicarea deciziei privind aprobarea PNDR Romania poate cere modificarea programului daca doreste sa se orienteze mai mult in aceste sectoare”, a subliniat Dumitru.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos, a declarat recent ca modificarile pe care Comisia Europeana vrea sa le aduca Politicii Agricole Comune (PAC) nu sunt suficient de ambitioase si nu reflecta intru totul discutiile care au avut loc in marti in Consiliul pentru agricultura si pescuit.
”Ceea ce am observat eu este ca aceste modificari nu sunt suficient de ambitioase si nu reflecta intru totul discutiile care au avut loc in consiliu, dar probabil ca si Comisia si-a lasat o anumita marja de manevra pentru discutiile si negocierile care vor avea loc in consiliu, incepand cu luna iunie”, a precizat ministrul Agriculturii.
Acesta a subliniat ca, la capitolul privind noile provocari determinate de schimbarile climatice, mai multe state membre au solicitat comisiei sa vina cu o propunere de creare a unui fond de interventie atunci cand apar calamitati naturale, cum ar fi seceta sau inundatii, sau cand apar dezastre cauzate de unele boli epidemiologice la animale sau variatii mari de preturi pe piata mondiala.

O mai buna gestionare a fondurilor UE
Comisia Europeana a prezentat marti mai multe masuri care vizeaza liberalizarea productiei agricole in Uniunea Europeana sau reducerea treptata a cotelor la productia de lapte, masurile prezentate de executivul UE, facadn parte din asa-numita evaluare a starii de sanatate a PAC.
Concret, propunerile executivului UE au ca scop reducerea subventiilor pentru fermele mari si utilizarea fondurilor astfel economisite in proiecte pentru dezvoltare rurala. Noul plan al Comisiei prevede o crestere progresiva a cotelor la productia de lapte – introduse prima data in 1984 – pana la eliminarea lor in anul 2015, pentru a putea face cererii in crestere de pe piata.
In prezent, 20 de procente dintre fermierii din Uniunea Europeana primesc 80 la suta din subventiile agricole directe acordate in cele 27 de state membre. Peste 40 de procente din cele peste 100 miliarde de euro la cat se ridica bugetul anual al UE sunt alocate pentru subventiile agricole, iar Franta este principalul beneficiar.
O alta masura vizata de Comisie o reprezinta cresterea suprafetei de teren pe care un fermier trebuie sa o posede pentru a putea primi subventii de la UE, astfel incat sa se asigure ca subventiile ajung la fermierii eligibili, iar costurile de administrare nu depasesc nivelul subventiilor.
Noile propuneri ale Comisiei survin in contextul in care preturile alimentelor la nivel mondial au sporit ingrijorator, inregistreaza cresteri ingrijoratoare. Ministrii agriculturii din UE, reuniti luni la Bruxelles, au sustinut ideea cresterii productiei, insa majoritatea dintre ei nu au fost de acord cu ideea eliminarii subventiilor agricole promovata de Marea Britanie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.