Tampa, cel de fiecare zi II

Tampa, cel de fiecare zi II

0 299

Statuia lui Arpad


In anul 1896, pe Tampa s-a ridicat o coloana avand asezat in varf un personaj infatisand un arcas din timpul dinastiei arpadiene. Pentru majoritatea cetatenilor Brasovului, aceasta statuie a ramas ca fiind statuia lui Arpad, ducele care a condus triburile maghiare in Pannonia.


Cine era Arpad? Arpad a trait intre anii 850 – 907 si a fost primul conducator al Ungariei. El a fost liderul triburilor maghiare si fondatorul dinastiei Arpadice. Arpad era fiul marelui print Almos liderul triburilor maghiare. Din 860 triburile proto-Magyar sub conducerea lui Arpad s-au hotarat definitiv sa se stabileasca prin plecarea spre muntii Carpati. In 896 au ocupat partea Tisei trecand spre vestul europei, intre 900-901 s-au asezat ?n Panonoa. Triburile proto-Magyar au intrat ?n campia Panoniei cu 200 000 – 250 000 de oameni.


Cum a ajuns ducele Arpad la noi, va spun pe scurt: La vest, romanii a trebuit sa faca fata politicii de cucerire dusa de regatul ungar. In 895, triburile ungare care au venit din tinuturile Volgai, conduse de Arpad, s-au stabilit in Panonia. Ei au fost opriti in inaintarea lor spre vest de catre imparatul Otto I (995), astfel ca ungurii s-au stabilit si si-au intors fata catre sud-est si est. Aici, ei s-au intalnit cu romanii.


O cronica ungara descrie intalnirea dintre mesagerii trimisi de Arpad, regele ungur, si voievodul Menumorut al Biharei, un oras in vestul Transilvaniei. Ambasadorii unguri au pretins ca teritoriul sa le fie cedat lor. Cronica a pastrat pentru noi raspunsul plin de demnitate dat de Menumorut: „Spuneti-i lui Arpad, ducele Ungariei, conducatorul vostru. Bucurosi ii vom iesi in intampinare, ca de la prieten la prieten, pentru a-i da lui tot ce are nevoie, pentru ca este strain, si unui strain ii lipsesc multe. Dar pamantul pe care il pretinde, nu-l va avea niciodata de la noi de bunavoie, cata vreme vom trai”.


In ciuda rezistentei cnezatelor si voievodatelor romanesti, ungurii au reusit in sec. X- XII sa ocupe Transilvania si s-o incorporeze regatului ungar (pana la inceputul secolului XVI, ca voievodat autonom). In scopul de a consolida puterea lor in Transilvania, unde romanii au continuat sa fie de-a lungul secolelor marea majoritate etnica, ca si in scopul de a apara granita estica si sudica a voievodatului, coroana ungara a recurs la colonizarea regiunilor de frontiera, cu sasi si secui, in sec. XII-XIII


?Ajuns in Pannonia, Arpad a primit juramantul de credinta al conducatorilor celor sapte triburi maghiare si a pus bazele viitorului regat maghiar. Aniversarea unui mileniu de la asezarea ungurilor in Pannonia a prilejuit ridicarea a numeroase monumente dedicate acestui eveniment in intreaga Ungarie. Intre acestea se inscrie si statuia nobilului maghiar de pe Tampa. Aceasta statuie face parte dintr-un ansamblu statuar extins pe teritoriile mai multor tari (Ungaria, Croatia, Italia, Slovacia, Romania si Ucraina) proiectat si realizat de Gyorgy Zala si Albert Schikedanz. Statuia lui Arpad il reprezinta de fapt Tuhutum (Teteny), unul dintre voievozii lui Arpad, cel care a cucerit ducatul lui Gelu si Menumorut ?si a devenit primul voievod maghiar al Transilvaniei. In 1916, statuia a fost aruncata in aer de persoane neidentificate. Capul acestei statui se afla astazi in Casa Parohiei Reformate din Brasov.


Complexul “Panoramic”. Releul de televiziune si Restaurantul “Panoramic”.


In 1986 pe coama Tampei a fost construit un releu de televiziune impreuna cu un restaurant. Astazi, releul preia semnalul statiei de pe Postavaru si il retransmite brasovenilor (initial cu o putere de 10kW, pe lampi, astazi doar cu 2kW), iar Restaurantul «Panoramic», aflandu-se intr-o pozitie privilegiata, ofera, din sala de mese, o panorama superba a orasului. Restaurantul apartine societatii Aro-Palace. Sub releu se afla si statia de sus a telecabinei. Inainte de 1989, la iesirea din statia telecabinei, turistii erau intampinati de un urias urs brun impaiat, stand amenintator in doua labe.


In acelasi timp cu edificarea complexului“Panoramic”, la mica distanta, s-a inaltat si un catarg pentru drapelul Romaniei. In?2004, Consiliul Judetean Brasov a asigurat acestuia iluminatul festiv si a instalat aici un reflector puternic, de tip laser, care lumineaza cerul o buna parte din noapte.


Banca sapata in stanca. Banca de piatra de sub Tampa


Pe aleea de sub Tampa, printre bancile de lemn, se gaseste si o banca mica, sapata in piatra. Se spune ca aceasta stanca s-a pravalit din munte, ingropand sub ea doi amanti care stateau imbratisati in acel loc. Acest lucru este atestat documentar, in?1917 precum si numele Anei Maria purtat de fata care a fost omorata de stanca pravalita.


Ramasitele “Orasului Stalin”.


?ntre 8 septembrie 1950 si 24 decembrie 1960 s-a numit Orasul Stalin, dup? Iosif Vissarionovici Stalin, si a fost capitala Regiunii Stalin. A fost declarat municipiu la 17 februarie 1968. Cativa ani mai tarziu, dupa ce Brasovul a fost denumit Orasul Stalin, s-a demarat o actiune de plantare a copacilor pe versantul dinspre oras astfel incat, cu brazi, sa fie scris distinct „STALIN”.


Dupa moartea lui Stalin, orasul a recapatat numele de Brasov, iar numele STALIN, a trebuit distrus. S -au taiat o parte dintre brazi, dar s-a ajuns la concluzia ca ar fi mai bine sa planteze puieti de brazi decat sa-i taie si pe cei ramasi netaiati. In acea vreme, era moda “muncilor patriotice”, asa ca sarcina de a planta puieti a revenit studentilor din acea perioada ai Facultatilor de Sivicultura si de Mecanica.


Au fost multi ani in care iarna, se mai poatea distinge vag fragmentul „ALIN” din cauza diferentei de stadii de crestere dintre vechii brazi si cei nou plantati.


Povestile Tampei. Tunelul si lacul de sub Tampa.


Dupa al doilea razboi mondial, a?fost pusa in circulatie o legenda care spune ca in timpul primul razboi mondial ar fi existat un tunel care lega Casa Sfatului cu o pestera aflata pe Saua Tampei. Povestea spune ca, in acest tunel, au fost tinuti prizonieri germani, cu cele doua intrari blocate. Confirmarea primei parti ar duce si la adeverirea teoriei lacului subteran (secat, insa), caci altfel, trebuiau sa fie dovedite lucrari care sa realizeze un tunel ?vertical, masurand 350m, atata cat ar fi diferenta de nivel intre cele doua iesiri.


Ce se stie cu siguranta astazi este ca Tampa are in ea 3 sau 4 tunele dintre care numai unul circulabil in totalitate. Acesta din urma leaga Casa Sfatului de un Turnul Cutitarilor sau Bastionul Postavarilor). Toate acestea sunt inchise astazi cu grilaj, datorita pericolului de surpare pe care il prezinta. Un veteran de razboi povestea ca bombardamentele din 1943-1944 au blocat iesirea unui tunel de adapostire, ingropand de vii pe toti cei care se refugiasera acolo.


La inceputul anilor ’40, s-a pus problema saparii pe sub Tampa a unui?tunel care sa faca legatura intre orasul vechi si cartierul?Valea cetatii?Din cauza izbucnirii razboiului, proiectul a fost abandonat, dupa primele incercari de sfredelire.


De-a lungul vremii s-a vorbit despre existenta, in interiorul muntelui, a sute de mii, sau chiar a milioane de hectolitri de apa, adunate intr-un lac(unii sustin ca sarat, iar altii – dulce). Spargerea muntelui pentru realizarea tunelului ar duce la inundarea orasului. Totusi, specialistii nu confirma existenta acestui ochi de apa.


Daca mai aveti date istorice suplimentare, legende vechi sau alte date din rezervatia Tampa, ar fi bine sa le postati pe Forum. E frumos sa ne scriem istoria orasului cu dragostea pe care o datoram urmasilor nostri.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.