Tânăra salvată de rinichiul primit de la tatăl său, s-a externat!
Timeea, tanara de 21 de ani care a primit in urma cu o saptamana un rinichi de la tatal ei, s-a externat. Ambii pacienti se simt foarte bine insa fata va ramane in atentia medicilor si va fi supusa in urmatoarele luni unor controale saptamanale. Va urma tratamentul toata viata dar a scapat de dializa si poate avea o viata cat se poate de normala
Timeea, tanara de 21 de ani care a primit in urma cu o saptamana un rinichi de la tatal ei, s-a externat. Ambii pacienti se simt foarte bine insa fata va ramane in atentia medicilor si va fi supusa in urmatoarele luni unor controale saptamanale. Va urma tratamentul toata viata dar a scapat de dializa si poate avea o viata cat se poate de normala.
La doar 8 zile de la prima interventie de transplant renal intr-un spital privat din Romania, Timea a parasit unitatea medicala pe picioarele ei fara nici un ajutor.
Fata diagnosticata cu insuficienta renala cronica facea inca din vara dializa. Tanara a avut probleme inca de la nastere cu rinichii si a ramas cu unul singur dupa ce rinichiul bolnav i-a fost extirpat. A fost operata in Bucuresti dar medicii din capitala nu s-au mai ocupat si de dializa de dupa operatie.
De 1 decembrie, Timeea a fost beneficiara, la Brasov, a primului transplant intr-o unitate medicala privata din tara. Domnul Levente a fost externat marti iar vineri familia a venit sa o ia acasa si pe Timeea.
Tanara va mai ramane insa la Brasov cateva saptamani, timp in care se va prezenta la controale pentru a i se ajusta tratamentul in functie de analize, spune dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generala, cel care a si operat-o.
La reusita primul transplant in regim privat din Romania au contribuit medici din spitalul brasovean si de la cel din Targu Mures dar si de la Spitalul Universitar din Geneva.
De aceasta data interventia care costa aproximativ 25.000 de euro a fost suportata de Fundatia Spitalului. Pe viitor insa spitalul vrea sa acceseze programul national de transplant renal iar statul sa deconteze aceste interventii.
In Romania, 97% din transplanturile de rinichi se realizeaza de la donatori aflati in moarte cerebrala desi transplantul de la donor viu este mult mai sigur si are rezultate mult mai bune. In plus, anul acesta au fost cheltuiti doar jumatate din banii bugetati pentru transplanturi.
Vifor Rotar