Țara Făgărașului a comemorat eroii martiri ce au luptat în munți împotriva...

Țara Făgărașului a comemorat eroii martiri ce au luptat în munți împotriva bolșevismului/comunismului

1 82

De aproape trei decenii,în fiecare an, făgărășenii comemorează cu pietate eroii martiri din Țara Făgărașului sau pe cei care au suferit luptând împotriva instaurării comunismului în Romania. Evenimentul a avut loc,conform tradiției, în prima duminică de după sărbătoarea de Sf. Ilie.
Ca de obicei,slujba de pomenire a partizanilor din Mtii. Fagaras a avut loc la crucea de piatră din fața Mănăstirii de la Sâmbăta de Sus, fiind susținută de preoți de la lăcașul amintit, de fapt, cum se știe, ctitoria de la 1696 a voievodului martir Constantin Brâncoveanu.
Au participat, de prin localitățile zonei, urmași ai luptătorilor comemorați, alți locuitori dornici să-și aducă omagiul pentru eroii pomeniți cu această ocazie. Majoritatea în costume populare… Cu ceilalți participanți, adunarea a întrunit cca. 150-200 de persoane.
După slujba de pomenire,s-au depus coroane și s-au rostit cuvântări scurte din partea diferitelor entități, de la Guvern, până la diverse asociații sau ong -iri.
Dintre ultimele, unele au atras atenția prin orientarea lor fățișă: „Sub cruce”,”Camarazii” sau „Uslași”…
Membrii acestora purtau bluze negre înscrise cu diverse simboluri sau cuvinte.
N-au lipsit nici cei care purtau pe piept, agățată de un șnur, fotografia color a lui Corneliu Zelea Codreanu….
Sau cei ce fluturau de zor steaguri mai mari sau mai mici…
După indicii repetabile, reprezentanții unui astfel de curent au pus monopol pe organizarea acțiunii de comemorare a luptătorilor anticomuniști din Țara Făgărașului.
Oamenii „în negru” au venit de prin alte părți ale țării, respectiv Vâlcea, Prahova, Dâmbovița, Alba sau București. Localnicii, ușor de recunoscut, priveau cam mirați la musafirii care s-au așezat cu îndrăzneală chiar în „capul festivităților”, ca la ei acasă…. Și de ani buni, nu de ieri, de azi…
Nu cred că se poate pune un semn de egalitate între rezistența anticomunistă din Romania și legionarism… Mai cu seamă că prima a avut o durată fără precedent, comparativ cu alte țări intrate sub „cizma sovietică” după al doilea Război Mondial, respectiv între 1946-1963…
Marele Păstorel Teodoreanu a plămădit cele „Trei cuvinte” extrem de expresive privind afluirea legionarilor către PCR după alegerile din 1946!
Istoricii profesioniști sunt datori cu lămurirea acestei probleme, nu?

PS
Dintre delegațiile prezente la comemorare, am remarcat-o pe cea de la Mândra(Ileni)…
Din cele 68 de localități din Țara Făgărașului, autoritățile locale nu prea s-au înghesuit să participe… De ce, oare?
Eroii pomeniți provin, dară, din mai bine de jumătate dintre acestea, menționate nominal pe crucea de piatră!

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.