Tara Fagarasului – destinatie europeana de excelenta

Tara Fagarasului – destinatie europeana de excelenta

0 353
Tara Fagarasului a fost inclusa in reteaua destinatiilor europene de excelenta, in cadrul Conferintei anuale EDEN (European Destinations of ExcelleNce), care a avut loc la Bruxelles, saptamana trecuta. In prezent, din reteaua EDEN fac parte peste 90 de locuri din 26 de tari.
Aceste destinatii de excelenta sint alese la nivel national in primavara fiecarui an, fiind apoi premiate si de Comisia Europeana, intr-o ceremonie care are loc in toamna. Destinatiile incluse in EDEN sunt mai putin cunoscute in Europa, insa initiativa realizarii unei retele de acest fel le ofera posibilitatea de a-si atrage cat mai multi turisti.
Tara Fagarasului (uneori si Tara Oltului) este un tinut istoric din Transilvania, situat de-a lungul cursului mijlociu al raului Olt, cu centrul in cetatea medievala Fagaras.
In 1876 teritoriul Tarii Fagarasului a fost organizat in comitatul Fagaras, unitatea administrativa precursoare a judetului Fagaras. Odata cu instaurarea regimului comunist in Romania tinutul Fagaras a fost impartit intre judetele Brasov si Sibiu.
Structura apelativelor atribuite acestui tinut, evocate de izvoarele istorice scrise, cartografice sau pastrate in traditiile orale ale locuitorilor sai, permite clasificarea lor in functie de trei criterii: geografic, etnic si politico-administrativ. Populatia sa romaneasca a utilizat prevalent, din evul mediu timpuriu si pana in prezent, denominatia geografica, desemnand teritoriul sub numele Tara Oltului. Sinonimul sau german poarta denumirea Altland.
Cronologic ulteriore sunt o serie de apelative care enunta realitati etnologice din Tara Oltului. Toate aceste denumiri sunt compuse din numele formei de organizare teritorial-administrativa si din etnonimul maghiar atribuit romanilor.
Aceste denominatii sunt evocate in documente emise in anii 1222 (terra Blacorum), 1224 (silva Blacorum) si 1252 (terra Olacorum). Dupa mijlocul secolului al XIII-lea, teritoriul de referinta a fost desemnat si prin regionimul Tara Cartei. Acest regionim, derivat din numele centrului contemporan politico-administrativ al teritoriului si anume localitatea Carta (Romaneasca), apare atestat in izvoarele scrise in anul 1252 (terra Olacorum…de Kyrch), fiind utilizat in special de populatia germana pana in secolele XVII-XVIII (Cherrzerland). 
Regionimul Tara Fagarasului este ceva mai recent si dateaza din prima jumatatea secolului al XIV-lea. Aceasta denominatie deriva din numele asezarii Fagaras, devenita abia in prima jumatate a secolului al XIV-lea centrul politico-administrativ al acestui tinut.
Prima atestare documentara a regionimului Tara Fagarasului dateaza din anul 1372. Acreditarea si impunerea acestui regionim in constiinta colectiva s-au produs intre secolele XVI-XVII.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.