Targul feciorilor la Sacele
Primaria orasului Sacele si Consiliul Local Sacele organizeaza in zilele de 14 si 15 iulie 2007, Sarbatoarea Santilia – Targul Feciorilor, eveniment care se va desfasura ca in fiecare an in Poiana Angelescu. Startull evenimentului va fi dat sambata, 14 iulie, incepand cu orele 13.00, cu un spectacol al Clubului Elevilor, urmat de o demonstratie de arte martiale a Clubului Sportiv „Wankan”. Tot sambata, sacelenii, dar si turistii, voe avea parte de un recital al Luminitei Rujan, de un concert al trupei brasovene „Aia” si un party-show cu Marius Dragomir.
Cea de-a doua zi a sarbatorii orasului Sacele este dedicate spectacolelor de muzica populara. Pe scena vor urca interpreti de muzica populara, precum Matilda Pascal Cojocarita si Stefan Cigu, fanfara Ceangailor din 7 sate, Ansamblurile Astra, Keknefelejcs, Braduletul, Tiganesc din Tarlungeni, Piatra Craiului Zarnesti. La finalul zilei de duminica sunt programate recitalul folcloric al lui Aurel Serafin si cel extraordinar al Vetei Biris, pentru ca in jurul orelor 21.30 spectatorii sa aiba parte si de un frumos foc de artificii.
Santilia – obicei al mocanilor saceleni
Santilia este o manifestare traditionala a mocanilor saceleni, marcata in fiecare an in jurul sarbatorii de Sfantul Ilie. Este considerata cea mai mare sarbatoare a sacelenilor si se marcheaza cu fast, insa traditiile de odinioara nu se mai pastreaza in forma care a consacrat Santilia.
Cu multi ani in urma, dupa urcarea turmelor la munte, ziua Sfantului Ilie era prima ocazie cand pastorii coborau, urmand a se intalni cu fetele mocanilor pregatite pentru petit la Santilie.
In vechime, Santilia era marcata de toti locuitorii celor sapte sate. Din Zizin, Tarlungeni si Purcareni, la Sacele veneau in ziua Santiliei mesteri populari care comercializau obiecte traditionale, cei mai multi dintre participanti purtand frumoasele costume populare mocanesti.
Specificul pastoral al Santiliei de la Sacele s-a pastrat in obiceiul ciobanilor de a face cadou fetelor cu care urmau sa se casatoreasca furci de tors si tipare pentru cas, frumos crestate de ei in linistea si singuratatea muntilor.
Laura Moise