Tăriceanu: democrație românească de tip Putin-Rusia, unde conduce procuratura cu KGB!
Totodată, el a criticat modul în care s-a făcut raportul MCV, spunând că nu știe de unde și-au luat informațiile cei de la Bruxelles.
Ulterior, pe parcursul emisiunii în care a fost invitat, Tăriceanu a revenit asupra subiectului.
Precizând că nimeni nu-i poate pune la îndoială convingerile proeuropene, Tăriceanu a susținut că și-a dorit ca România să devină o țară europeană nu numai în privința a bunăstării, ci și în privința principiilor care ”guvernează UE: libertatea cetățenilor, cele patru libertăți care au consacrat UE, ceea ce presupune și funcționarea unei justiții corecte, nepărtinitoare care să nu fie influențată de factorul politic, care să fie independent”.
”Cred că greșelile care au fost făcute până acum de CE și de UE trebuie corectate, trebuie ca UE să aibă curajul să recunoască că în România situația respectării drepturilor omului, a funcționării incorecte a justiției, a imixtiunii serviciilor în justiție, a abuzurilor și exceselor de putere e la fel de preocupantă cum este și problema cum a fost dată o ordonanță, care era constituțională, oportună. Văd că aceste lucruri nu sunt băgate deloc în seamă, vă spun că acum înțeleg poate mai bine de ce britanicii au luat această decizie de curaj, pentru că au văzut că de foarte multe ori în loc ca să existe o chestiune serioasă de decizie democratică, au văzut britanicii că trebuie să ajungă să suporte deciziile pe care le-au luat oamenii fără legitimitate”, a mai spus liderul Senatului.”Dacă ei și-au pus această problemă, vă spun ceva: din acest moment eu îmi pun cu toată seriozitatea, la rândul meu, această problemă. Nu vreau să devină România o țară eurosceptică, dar, dacă suntem tratați în felul acesta, să știți că lucrurile vor evolua. Românii vor ajunge să înțeleagă că nu totul reprezintă bunăstare, că importantă e și libertatea fiecăruia dintre noi”, a mai spus Tăriceanu.
Întrebat dacă spune că România ar trebui să calce pe urmele Marii Britanii, președintele Senatului a răspuns: ”Nu, din contra, n-am spus așa ceva. Dar eu cred că lumea o să înceapă să se întrebe: libertatea pentru noi are vreun preț? …se pare că pentru unii de la Bruxelles libertatea românilor e o chestiune care nu interesează … La un moment dat se va produce undeva un declic”.
El a mai spus că în discuțiile cu ambasadorii nu adoptă atitudinea politically correct și că nu a dat curs unor întâlniri pentru ca cei care le-au solicitat să înțeleagă că nu acceptă ”acest comportament care depășește limitele normelor diplomatice comun acceptate”.
Tăriceanu s-a declarat decepționat profund de atitudinea Comisiei Europene și a unor țări europene care se fac că nu văd realitatea din România.
Întrebat cui folosește dezordinea din România, Tăriceanu s-a referit la Rusia, dar și la țări partenere.
”Credeți că Rusia are interesul să existe o Românie puternică? Nu. Poate nici alți parteneri de-ai noștri nu au interesul ca România să fie foarte puternică. Au interesul să fie puternică, dar să fie docilă. Da? Ce credeți că e mai simplu? Să ai o țară puternică cum e Polonia, cu curajul să-și spună cu voce tare care sunt preocupările, interesele? Sau o țară care e binișor așezată, măricică, dar care e docilă? Ce spun ei, se aliniază imediat, vine domnul președinte Iohannis după cum a spus țara x sau țara y… așa vom face”, a explicat el.
De asemenea, Tăriceanu a spus că suntem de la aderare în atenția autorităților de la Bruxelles ”pe baza unei dezinformări uriașe, care pleacă din România și care îi face să creadă pe acești oameni că în România nu e nimic altceva decât o luptă: unii pentru corupție și alții împotriva corupției”.
iderul Senatului a criticat intervenția DNA în deciziile politice ale guvernului, susținând că ”acesta este modelul de democrație controlată tip Putin-Rusia, unde conduce procuratura cu KGB, nu-i mai spune KGB acum, dar e același lucru”.