Tarile care incalca regulile bugetare vor fi sanctionate

Tarile care incalca regulile bugetare vor fi sanctionate

0 269

Ministrii de Finante din UE vor discuta luni despre penalizarea mai eficienta a membrilor care nu respecta regulile referitoare la disciplina bugetara. Totodata, va fi luata in discutie solicitarea a noua tari, intre care si Romania, privind excluderea costului reformei pensiilor din calculul deficitelor si al datoriilor.
Reformele legate de Planul de Stabilitate si Crestere au rolul sa previna declansarea unei noi crize a datoriilor suverane, de timpul celei din Grecia, dupa ce legislatia actuala s-a dovedit ineficienta pentru impunerea unor limite datoriilor si deficitelor, relateaza Reuters, citat de Mediafax.
Ideile de reforma sunt dezbatute intr-un for numit Task Force, format din ministrii de Finante, care s-a reunit pentru prima oara in luna mai.
Surse din zona euro au aratat ca exista o anumita frustrare in randul tarilor UE in legatura cu ritmul progreselor, mai ales ca termenul limita a fost stabilit pentru sfarsitul lunii octombire, cand reforma trebuie sa fie aprobata de summitul liderilor comunitari.
Sursele au mai spus ca exista un acord general ca guvernele trebuie sa dea o atentie mai mare nivelului datoriilor, dar nu s-au discutat si mijloacele de a monitoriza si sanctiona comportamentul gresit.

Ministrii vor discuta totodata si solicitarea Romaniei si altor opt tari din UE privind excluderea costului reformei pensiilor din calculul deficitelor si al datoriilor, astfel incat statele care aplica reforme pentru consolidarea finantelor publice sa nu fie penalizate.
Cele noua state au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicita schimbarea modului de calculare a datoriei de tara.
Scrisoarea, adresata Comisiei Europene si presedintelui Uniunii Europene, Herman van Rompuy, a fost semnata de ministrii finantelor din Romania, Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania si Letonia. Recalcularile propuse sunt legate de alocatiile acordate sistemelor de pensii private, iar initiativa apartine Poloniei si Ungariei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.