Taxa auto,
Guvernul obligat sa faca modificari
Guvernul va modifica legislatia privind taxa auto in acord cu decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean. Cel mai probabil, modificarile vor fi adoptate de Guvern in sedinta de saptamana viitoare. Grupul interministerial de lucru privind taxa auto are in vedere posibilitatea modificarii ariei de aplicare a taxei, precum si a algoritmului de calcul al acesteia, in urma unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a declarat, pentru AGERPRES, seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) al Guvernului, Bogdan Manoiu, in urma cu doua saptamani.
Ministrul a subliniat, insa, ca hotararea curtii de la Luxemburg nu are incidenta directa asupra legislatiei romanesti, in aceasta faza.
Intrebat daca eventualele modificari se vor referi la principiile de aplicare a taxei auto sau la cuantumul acesteia, el a raspuns: „Cred ca putem avea in vedere ambele dimensiuni. Principiul pe care Curtea de la Luxemburg l-a pus in vedere se refera la regimul fiscalitatii. Avand in vedere natura integrata a pietei unice, a pietei comunitare, principalul argument al CEJ a fost sa nu se introduca elemente de discriminare de natura fiscala”.
De asemenea, Bogdan Manoiu a explicat ca hotararea Curtii de Justitie a UE reprezinta o interpretare preliminara a legislatiei, insa instantele nationale ar putea adresa din nou o intrebare catre instanta din Luxemburg privitor la taxa auto.
In acest caz ipotetic, un nou eventual proces pe fond ar putea sa ia in discutie modul de calcul si oportunitatea taxei auto.
In urma cu o luna, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca taxa pe poluare instituita prin reglementarea romana si care se aplica vehiculelor la prima inmatriculare contravine dreptului comunitar.
Ministerul Mediului a sustinut insa ca hotararea instantei europene nu se pronunta asupra legalitatii intregului act normativ, ci da numai o interpretare a unor prevederi.
‘Hotararea Curtii Europene de Justitie din 7 aprilie 2011 care se refera la cauza Tatu are ca obiect prevederile OUG 50 din 2008, in forma sa initiala. Prin aceasta Hotarare, Curtea Europeana de Justitie nu se pronunta asupra legalitatii actului normativ, ci da o interpretare prevederilor referitoare la art. 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene, in sensul ca un stat membru nu trebuie sa instituie o taxa pe poluare aplicata autovehiculelor cu ocazia primei lor inmatriculari daca acea taxa descurajeaza punerea in circulatie in statul membru respectiv a unor autovehicule de ocazie cumparate in alte state membre’, se noteaza in punctul de vedere al MMP.
Potrivit ministerului de resort, forma actuala a ordonantei de urgenta din decembrie 2010, privind taxa auto, a fost finalizata cu sprijinul si in urma unor consultari permanente cu expertii Comisiei Europene, iar acordul asupra actualului continut rezulta si din prevederile art. 31 al hotararii CEJ.