Taxa pe autostrazi se amana …putin!
Autostrazile nu vor fi taxate incepand cu 1 ianuarie 2012, precizeaza Compania Nationala de Autostrazi (CNADNR).
Potrivit sursei citate, in ciuda afirmatiilor vehiculate intr-o parte a mass-media, CNADNR precizeaza ca valoarea tarifului care se va introduce pentru utilizarea autostrazilor in Romania se va determina in urma unui studiu socio-economic si a unei analize a caracteristicilor mediului economic in Romania.
Acest studiu se realizeaza impreuna cu expertii Comisiei Europene/Jaspers/. „Reiteram faptul ca taxa va fi introdusa dupa ce va fi data in exploatare o parte semnificativa a tronsoanelor de autostrada de pe Coridorul IV in lucru in momentul de fata, iar taxarea unor sectoare de autostrada incepand cu 1 ianuarie 2012 este exclusa”, se precizeaza in comunicatul CNADNR.
Autostrazile ar putea fi taxate incepand cu 2013, primele care vor avea taxe urmand sa fie Bucuresti – Constanta, Bucuresti – Pitesti si Centura de Sud a Bucurestiului, dar si tronsoanele de pe Coridorul IV, dintre Sibiu si Nadlac, a precizat, recent, ministrul Anca Boagiu.
„In Europa, statele care nu percep o asemenea taxa sunt, mai degraba, exemple singulare. Aceasta taxa exista in majoritatea statelor europene si romanii care au calatorit in afara stiu foarte bine. Autostrazile de pe Coridorul 4, finantate din fonduri europene, vor fi, de asemenea, taxate incepand cu 2013. Am luat aceasta decizie impreuna cu Comisia Europeana, asteptam rezultatele studiului JASPERS la sfarsitul acestui an, pentru a stabili si cuantumul. Va asigur ca taxele nu vor fi mari si sunt sigura ca romanii prefera sa plateasca cei cativa euro pentru a merge pe sute de kilometri de autostrada, in conditii de rapiditate si siguranta, decat sa mai asteptam ani la randul fara a avea resurse sa construim autostrazi”, a declarat Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, intr-un interviu acordat ziarului Ziua de Constanta.
Oficialul a mai precizat ca, legat de taxarea autostrazilor Bucuresti – Pitesti si Bucuresti – Constanta, MTI a decis sa inglobeze mentenanta pe aceste tronsoane cu constructia si mentenanta autostrazii de Centura Sud a Capitalei intr-un singur pachet de concesiune, pentru ca in acest mod sa reuseasca sa atraga mai usor investitori care sa finanteze constructia unei noi autostrazi.
In prezent, discutia se poarta cu consultantii in ceea ce priveste valoarea taxei, suma initiala de care se discuta fiind de 5 euro pe 100 km, dar si modul in care vor fi verificati soferii, fie prin puncte fixe de taxare, fie printr-un sistem mobil sau chiar prin intermediul sistemului de satelit ce va fi instalat prin programul Galileo