Taxare: 0,2 lei pentru fiecare punga de plastic
Toti operatorii economici care vor introduce pe piata pungi din plastic vor fi taxati, incepand de la 1 ianuarie 2009, cu 0,2 lei pe bucata, potrivit Ordonantei 25/2008.
In acelasi timp, companiile vor fi obligate sa afiseze in loc vizibil pentru public valoarea acestei eco-taxe.
Ministerul Mediului a analizat mai mult de jumatate de an modalitatea prin care se poate descuraja utilizarea acestui tip de ambalaje, deoarece Romania se confrunta cu un consum foarte mare de pungi de plastic, numarul acestora ridicandu-se anual la circa cinci miliarde de bucati.
Conform unui studiu, un roman foloseste aproape zilnic o punga, dar nu pentru mai mult de 20 de minute. Totodata, un procent considerabil din numarul pungilor de plastic utilizate ajung, conform fostului ministru al Mediului, Attila Korodi, in spatiile verzi, in canalizari, in ape sau pe strada, pentru ca, in Romania teoria bunelor practici nu se aplica.
Prima tara care a introdus masuri clare de suprataxare este Irlanda, in 2002, masura ce a determinat numai intr-un singur an de la introducere o scadere de 80 la suta a consumului de pungi de plastic – de la 1,2 miliarde de bucati pana la 230 milioane anual.
Fostul ministru al Mediului a mentionat ca punga biodegradabila, la volum de scara mare, poate fi cu 5 – 10 la suta mai scumpa, punga de stuf va costa cu 80 la suta mai mult fata de pretul actual, insa aceasta poate fi folosita 2-3 ani, iar pretul pungilor din plastic biodegradabil sau din hartie va fi cu 10 la suta mai mare.
Sumele incasate suprataxarea pungilor de plastic vor merge la Fondul pentru Mediu pentru finantarea achizitionarii de utilaje care sa duca la eliminarea acestora.
Guvernul a aprobat, in septembrie, ordonanta care permite taxarea pungilor de plastic.