Taxe si practici abuzive in sistemul sanitar
Chiar si doctorii romani au ajuns sa se opereaze frecvent in strainatate! S-au plans de acest lucru medicii participanti ieri la dezbaterea gazduita de Aula Universitatii Transilvania pe tema sistemului sanitar din Romania. Printre cei prezenti s-a numarat si europarlamentarul Theodor Stolojan, care sustine infiintarea mai multor case de asigurari de sanatate in Romania.
Invitat la o conferinta pe teme medicale la aula Universitatii Transilvania, europarlamentarul PDL Thedor Stolojan a discutat cu medicii prezenti despre reforma in sistemul sanitar din Romania. Medicii s-au plans ca sunt impovarati de impozitele mari pe care trebuie sa le achitate catre stat si pentru ca sistemul e in colaps au ajuns sa se trateze chiar si ei in strainatate.
In opinia lui Stolojan pentru a avea performanta fara costuri imense in sanatate trebuie implicate mai multe societati de asigurari de sanatate si nu una singura asa cum functioneaza in prezent in Romania. Stolojan crede ca nu e posibil ca o singura societate de asigurari de sanatate sa poata urmari modul in care sunt cheltuiti banii si mai ales nu poate urmari toti pacientii. Europarlamentarul a dat exemplul tarilor vestice, unde functioneaza societati private de asigurari de sanatate bazate pe profit care urmaresc in spitale chiar si perioada de internare a bolnavilor si medicamentele pe care le primesc acestia, astfel incat costurile sa fie cat mai mici. Chiar medicii – considera Stolojan – impovareaza deseori sistemul public de sanatate. Fara a critica faptul ca multi medici activeaza simultan la stat si la privat, europarlamentarul a semnalat practica frecventa a transferarii cazurilor costisitoare la stat si efectuarea in clinicile private a interventiilor care necesita mai putin bani, la care recurg multi medici, in dauna sistemului de sanatate de stat.
Theodor Stolojan crede ca reforma in sanatate in Romania va mai dura ani buni.
Vifor Rotar