Teatru de papusi facut de copiii judetului

Teatru de papusi facut de copiii judetului

0 381

Totul a fost posibil prin implementarea unui proiect al Asociatiei Laborazon, care a organizat trei ateliere de creatie manuala si teatrala pentru copiii din Moieciu, Racos si Mandra. In cateva ore, copiii au invatat pasii unei productii de teatru de papusi profesioniste.

Totul a fost posibil prin implementarea unui proiect al Asociatiei Laborazon, care a organizat trei ateliere de creatie manuala si teatrala pentru copiii din Moieciu, Racos si Mandra. In cateva ore, copiii au invatat pasii unei productii de teatru de papusi profesioniste. Ghizi le-au fost membrii asociatiei, dar si actorii Cecilia Negru, Manuela Zaharie, Adrian Iuga si scenograful Tunde Kovacs, de la Teatrul Arlechino din Brasov.
La ateliere au fost folosite materiale la indemana, precum peturi de plastic, stinghii de lemn, lana sau bucati de textile.
Sub indrumarea unei echipe de actori si scenografi din Brasov, copii cu varste intre 7 si 12 ani au invatat sa-si faca singuri papusile, sa colaboreze pe un text si sa se sincronizeze in spatele paravanului de spectacol. Scopul atelierelor „Facem teatru de papusi” este sincronizarea ofertei culturale de la oras cu cea din comune.teatru-copii2
La Racos, atelierul a avut loc in limba maghiara, iar portul traditional local a servit drept inspiratie pentru costumele papusilor. Si copiii din Moieciu s-au descurcat de minune si au desenat fotele papusilor aproape la liber, fiindca stiau deja portul traditional local, gratie cercului de dansuri populare din care fac parte.
In Mandra, piesa de teatru „Frumoasa din Padurea Adormita” a fost montata in curtea generoasa a Muzeului de Panze si Povesti, la umbra viei. Dupa realizarea desenului pentru animatia multimedia, copiii au facut repetitie pe text in curte si au terminat cu o parada a papusilor.
Proiectul a fost organizat in stransa colaborare cu bibliotecile din cele trei sate, ale caror angajati organizeaza periodic numeroase activitati cu si pentru copii.
Dintre ele se remarca biblioteca de la Racos:
Proiectul a fost co-finantat de Consiliul Judetean Brasov si Fundatia Comunitara Tara Fagarasului. In anii urmatori, atelierele vor fi organizate in mai multe localitati, pe diferite discipline artistice si de stiinta.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.