Telenovela Baneasa Investments Retinere fara Arestare sau DNA vs DGIPI

Telenovela Baneasa Investments
Retinere fara Arestare sau DNA vs DGIPI

0 224

Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, a declarat pentru Q Magazine ca seful DGIPI, Cornel Serban, nu putea fi arestat fara stiinta si acordul lui Traian Basescu. „Este absolut exclus ca seful statului sa nu fi fost instiintat dinainte de a se opera arestarea sefului serviciului secret al Internelor. Este, daca vreti, o cutuma, nicaieri nu se poate intampla asa ceva… si daca s-ar fi petrecut asta in mandatul meu mi s-ar fi adus, de asemenea la cunostinta acest lucru, este vorba de un act mult prea important pentru a nu trece, in prealabil, prin mana sefului statului”.
Pe de alta parte, Constantinescu sustine ca acest tip de arestari nu reprezinta decat un joc de imagine: „Pe parcursul actualului mandat prezidential au fost nenumarate arestari pe termen scurt, fara ca vreuna sa se fi soldat cu o condamnare autentica, definitiva, in Justitie. Vorbesc in cunostinta de cauza, pentru ca eu sunt singurul presedinte de dupa Revolutie in mandatul caruia s-au dus la bun sfarsit actiuni in Justitie, adica instrumentare de dosare, arestari si condamnari. Acum, nu mai asistam decat la «valuri» electorale si nimic mai mult” spune fostul presedinte.

Judecatoarea Viorica Costiniu pozitie ferma fata de DNA
Reamintim: Curtea de Apel Bucuresti a decis, in noaptea de miercuri spre joi, ca fostul sef al DGIPI Cornel Serban, seful Diviziei de Operatiuni din DGA Petre Pitcovici si omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu sa fie cercetati in libertate, cu interdictie de a parasi tara.
In motivarea Curtii de Apel Bucuresti, arata ca atat seful Diviziei de Operatiuni din DGA, Petru Pitcovici, cat si Motoc, dupa ce s-a autodenuntat, au initiat discutii pe tema inchiderii dosarului privindu-l pe omul de afaceri Gabriel Popoviciu.
„In contextul dat, incurajarea ofiterului Ion Motoc de a determina prin actele sale solutionarea cu celeritate a dosarului privind pe inculpatii Alecu si Popoviciu si daca se poate si favorabil – neincepere a urmaririi penale – se realizeaza, potrivit probelor din dosar si prin invocarea unor nume si relatii interpersonale ale acestuia din urma, in masura sa intimideze sau sa dea cel putin sentimentul unor garantii de sustinere in actiunile sugerate acestuia”, sustine instanta in motivarea deciziei, citand dintr-un proces-verbal din 18 decembrie 2008.
In documentul citat, Pitcovici ii spune lui Motoc cateva cuvinte presupuse a fi fost spuse de Basescu lui Puiu Popoviciu: „Ba, iti dau cuvantul meu ca nu m-am vazut cu Tulus fata in fata. Am vorbit doar la telefon”.
In acelasi proces-verbal, Pitcovici ii spune lui Motoc ca Popoviciu „a vorbit cu Basescu” si ca „Puiu Popoviciu este asociat intr-o firma cu fratele lui Basescu”, afirmatii preluate in motivarea Curtii de Apel Bucuresti.
Fata de aceaste inregistrari, judecatorul Viorica Costiniu – cea care a judecat cererea procurorilor de arestare preventiva a lui Popoviciu, Pitcovici si Serban – arata ca „veridicitatea afirmatiilor este greu de asumat” din economia dosarului.
Popoviciu catre Serban si Motoc: „Interesul cel mai mare este al meu”, „riscul este enorm”
„Interesul cel mai mare este al meu”, „riscul este enorm” le-a spus Gabriel Popoviciu lui Serban si Motoc, la intalnirile in care discutau modalitatile de inchidere a dosarului in care omul de afaceri si fostul rector de la Universitatea de Agronomie Ioan Alecu sunt cercetati de DNA.
Intr-o intalnire din 27 ianuarie, omul de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu le spunea lui Cornel Serban si ofiterului DNA Ion Motoc ca „interesul cel mai mare este al meu” si ca „riscul e enorm”, potrivit motivarii Curtii de Apel Bucuresti la decizia de a nu-i aresta Popoviciu, Serban si Petru Pitcovici.
In motivarea deciziei instantei se arata ca la intalnirea din 27 ianuarie, Popoviciu, Serban si Motoc „au discutat amanunte legate de dosar (dosarul de abuz in serviciu al fostului rector de la Universitatea de Agronomie Ioan Alecu si al lui Gabriel Popoviciu, care a fost conexat recent la dosarul lui Serban si Pitcovici – n.r), de necesitatea unor audieri care sa serveasca interesele persoanei cercetate, Gabriel Popoviciu, indicand si nume de martori, cu sprijinul concret al lui Cornel Serban”.
„Gabriel Popoviciu a replicat, in mai multe randuri, ca «interesul cel mai mare este al meu», spunand ca «riscul e enorm». Cornel Serban a facut chiar si observatia ca «este un moment bun acum, ca e agitatia care este…», referindu-se la schimbarile in conducerea DNA care urmau a fi facute, observatie cu care si Gabriel Popoviciu a fost de acord”, se arata in motivarea Curtii de Apel Bucuresti.
La aceeasi intalnire, Popoviciu l-a asigurat pe Ion Motoc de sprijinul sau, daca va avea nevoie de „o vorba buna, pusa intr-un moment-cheie”, fapt de natura a suscita interesul ofiterului de politie judiciara cu privire la modul de efectuare a anchetei, potrivit motivarii.
„Popoviciu a incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului prin influentarea unei parti, respectiv a fostului rector Ioan Alecu, pe care l-a determinat sa aiba o atitudine procesuala de nerecunoastere a faptelor comise, asigurandu-l ca are relatii cu mai multe persoane importante, printre care si cineva de la «doi si-un sfert», care ii poate ajuta fara nicio problema, fiind intr-o relatie foarte buna cu comisarul care se ocupa de dosar”, se mai arata in motivarea instantei.

220 ha, teren proprietate privata
Q-Magazine a obtinut in exclusivitate, un punct de vedere oficial din partea companiei Baneasa Investments, care arunca scandalul intr-o lumina noua. Mai precis, de pe urma controversatelor afaceri din nordul Capitalei ale lui Popoviciu nu a castigat, pana acum, decat Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, fiind vorba de citeva milioane de euro, in timp ce restul actionarilor au contabilizat doar pierderi.
Desi, potrivit unor surse judiciare, prejudiciul creat statului ar fi fost evaluat la 336 milioane de euro, in realitate, terenul nu apartinea statului si, deci, acuzatia este fara obiect.
Compania Baneasa Investments sustine ca terenul a fost obtinut absolut legal, iar evaluarea sa a fost opera unui grup de experti atestati oficial de catre Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania.
In comunicatul firmei, se arata ca: „Terenul asupra caruia Universitatea a incheiat cu Baneasa Investments un contract de asociere in participatiune si pe care, ulterior, l-a aportat la capitalul social al companiei era un teren aflat in proprietatea privata a Universitatii, care a fost dobandit, consolidat, confirmat si inregistrat de Universitate conform tuturor prevederilor legale aplicabile. Terenul respectiv nu se afla in proprietate publica la data realizarii respectivelor operatiuni, nefiindu-i aplicabile prevederile Legii numarul 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia. Fata de acesta situatie, nu putem vorbi in nici un mod despre un drept de proprietate al Statului Roman asupra respectivului teren si prin urmare despre nici un prejudiciu cauzat Statului Roman prin operatiunile realizate intre Universitate si Baneasa Investments”,

Reactii Basescu si Presedintie
Ancheta demarata de DNA impotriva acestei tranzactii dureaza de cca. 7 ani. Cunoscand acest lucru. Multi isi pun intrebarea: cum se explica atunci ca chiar un membru al familiei prezidentiale a acceptat sa faca investitii imobiliare intr-un proiect considerat ilegal de procurori?
Petru Pitcovici afirma, intr-o discutie cu angajatul DNA Ion Motoc, redata in motivarea instantei care a refuzat sa-i aresteze, ca Popoviciu ar fi asociat intr-o firma cu fratele lui Traian Basescu, in tentativa de a-l convinge pe acesta ca omul de afaceri anchetat are legaturi cu seful statului.
Purtatorul de cuvant al sefului statului arata ca: „Traian Basescu nu a fost niciodata la sediul companiei lui Puiu Popoviciu si nu a avut nicio legatura, ca primar al Capitalei, cu transferul de proprietate sau cu intabularea terenului destinat proiectului rezidential din nordul Capitalei. (…) In acest context, Presedintele Romaniei respinge orice incercare de a fi asociat cu acte ilegale”, se arata in comunicatul lui Valeriu Turcan.
Presedintele Traian Basescu nu a avut nicio convorbire telefonica si nici vreo intalnire cu Puiu Popoviciu de cand este sef al statului, a declarat purtatorul de cuvant al sefului statului, Valeriu Turcan.
El a mentionat, de asemenea, la Realitatea TV, ca seful statului nu a avut nicio convorbire cu procurorul Doru Tulus.
De asemenea, Turcan a tinut sa reia afirmatiile pe care le-a facut joi, potrivit carora presedintele Traian Basescu nu a fost niciodata la sediul companiei lui Puiu Popoviciu si nu a avut nicio legatura, ca primar al Capitalei, cu transferul de proprietate sau cu intabularea terenului destinat proiectului rezidential din nordul Capitalei.
Turcan a spus din nou ca presedintele Basescu respinge orice incercare de a fi asociat cu acte ilegale. Aici, dupa unele surse, este o problema – sunt multe documente (scoatere din circuitul agricol, certificat de urbanism, autorizatii etc.) care poarta semnatura lui Traian Basescu in alitatea detinuta anterior celei prezente, aceea de primar general al Bucurestului.
In conferinta de presa sustinuta alaturi de presedintele Serbiei, Traian Basescu nu s-a abtinut sa nu comenteze evenimetul si sa deplanga nivelul la care s-a coborat un ofiter superior in cazul Dosarului Baneasa Investments.

VIP-uri de top nu au putu evita zona Ioana Basescu: Am un apartament martie 2008
Fiica cea mare a sefului statului, Ioana Basescu, spune ca detine in cartierul rezidential Baneasa – construit de firma controlata de omul de afaceri Puiu Popoviciu – un apartament, tip penthouse (cel mai luxos dintr-un bloc, la ultimul etaj), din martie 2008, achizitionat pentru 544 de mii euro plus TVA. Pretul real, conform unor surse de pe piata imobiliara, este estimat la cca.1.5 milioane de euro. Tot in aceeasi zona si-a inchiriat sediul pentru biroul sau notarial platind o chirie de 18 euro pe metru patrat.
Ioana Basescua explicat, la Realitatea TV, ca apartamentul are acest pret pentru ca l-a cumparat fara finisaje si ca „toate utilitatile s-au montat la sapa”.
Ea a precizat ca, din ianuarie 2009, a inchiriat in aceeasi zona, in cladirea C1, un spatiu de 57 de metri patrati pentru biroul sau notarial. Ioana Basescu a fost initial avocat, apoi notar public in judetul Vrancea, iar in decembrie 2008, in urma unui examen a devenit notar in Capitala.
De altfel, ea a afirmat ca a achitat apartamentul din banii castigati ca avocat si ca notar. Toate aceste activitati, bine retribuite, pentru ca, i-au dat posibilitatea si altor investitii. Anul trecut, paparazzi cotidianului Cancan, citati de catre Q-magazine, au surprins-o pe Ioana Basescu conducand cu mana ferma lucrarile la o vila superba pe care si-o amenaja tot in regim de urgenta.

Presedintele Basescu ar avea un apartament
Liderul PIN Lavinia Sandru a sustinut, vineri, ca seful statului ar detine un apartament de lux in cartierul din Baneasa construit de firma controlata de omul de afaceri Puiu Popoviciu, apartament care nu s-ar regasi in declaratiile de avere ale presedintelui.

Emil Boc dispune convocarea consulului de la Milano
Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, sa il convoace luni, pentru o intalnire, la Palatul Victoria, pe consulul Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu.
Motivul solicitarii este legat de clarificarea situatiei cu privire la listingul telefonic invocat in cadrul anchetei aflate in curs de desfasurare la DGIPI, potrivit unui comunicat al Executivului.
Potrivit surselor judiciare, fostul sef al DGIPI, Cornel Serban, i-ar fi dat consulului Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, listingurile telefonice ale unui politician roman.
DNA sustine ca „persoana oficiala” care solicitase listingul telefonic voia sa foloseasca informatiile pentru inlaturarea unuia dintre angajati.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.