Tepe dupa tepe la Loteria Romana

Tepe dupa tepe la Loteria Romana

0 260
Ieri, intr-o conferinta de presa preluata de de mass-media, Curtea de Conturi a Romaniei a prezentat ultimul raport de control realizat la Loteria Romana  prin care se arata ca in ultimii ani la aceasta institutie a incheiat mai multe contracte ilegale de achizitii.
Paguba totala se cifreaza la cateva zeci de milioane de euro.
Astfel anul trecut fosta conducere a Loteriei Romane a decis triplarea tarifului de monitorizare È™i intervenÈ›ie pentru firma de paza Shelter Security. Acest fapt s-a facut prin semnarea actului aditional nr. 35/02.02.2011 la contractul initial.  Din aceasta cauza Loteria Romana s-a ales cu o paguba de peste 44,1 milioane de lei. Paradoxal, in documentatia de atribuire au fost stabilite criterii tehnice restrictive pe care nici macar firma declarata castigatoare, Shelter Security, nu le indeplinea, sustin inspectorii CCR.
Totusii cel mai mare tun la Loteria Romana l-a dat fostul director Nicolae Cristea care a incheiat in 2003 un contract cu grupul de firme Intralot. Aproape 215 milioane de euro este paguba produsa companiei de acest contract, doar pentru perioada 2003 – 2010. Conform unui raport al inspectorilor CCR, Loteria Romana a virat in conturile grecilor 841,5 milioane de lei, numai in perioada 2003 – 2010. Acest contract este inca in vigoare si va expira pe 30 noiembrie 2013.
 
Bani multi s-au furat si prin acizitia de softuri. Spre exemplu un software de monitorizare luat de la de la compania Shelter Security a fost cumparat la un pret de 4.590 de ori mai scump decat pretul de catalog al produsului. „Produsul SEKA DISP WS3 era disponibil la un pret de 323 de euro fara TVA, echivalentul a 1.588 de lei cu tot cu TVA. In conditiile in care CNLR a achizitionat software-ul la pretul de 7.289.729 de lei inclusiv cu TVA, rezulta ca s-a platit catre compania Shelter Security un pret de 4.590 de ori mai mare", se arata in raportul CCR.
Inca 12 milioane de lei au fost platiti ilegal de fosta conducere a Loteriei Romane catre firma de avocatura SCA Ratiu & Ratiu. Inspectorii au descoperit ca acest lucru a mai fost facut anterior de alte doua firme de avocatura, SCA Hahui si Asociatii, in 2006 si CA Arthur Musetescu, in 2008.
Potrivit calculelor inspectorilor Curții de Conturi, Loteria Romana trebuie sa achite la bugetul de stat suma de circa 350 de milioane de euro deoarece dupa un control incrucisat al ANAF, al Garzii Financiare, al Biroului de Metrologie Legala si al Consiliului Concurentei. Autoritatile au ajuns la concluzia ca aparatele Loteriei nu sunt video-loterie, cum e stipulat in contract, ci slot-masini. Iar in acest caz institutia trebuie sa plateasca taxe si impozite.
 
S.D.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.