Teritorii românești ocupate ilegal în anul 1944: Nordul Bucovinei,Ținutul Herța, nordul și...

Teritorii românești ocupate ilegal în anul 1944: Nordul Bucovinei,Ținutul Herța, nordul și sudul Basarabiei (4)

0 31

La 14/27 august 1916, România declarase război Austro-Ungariei pentru eliberarea Transilvaniei și Bucovinei de sub jugul acestui imperiu și împlinirea visului secular de Unire al tuturor românilor într-un singur stat unitar și indivizibil.
A doua zi, la 28 august 1916, ca ripostă, Germania și Turcia declarau război României. Aliata Germaniei, Bulgaria, atacă România pe 31 august fără declarație de război, pe care o va face la 1 septembrie 1916.
Sudul României cu capitala București va fi ocupat pentru doi ani (1916-1918) de Puterile Centrale…
În condiții grele, ostașii români au apărat cu eroism în anii 1916-1917 ce mai rămăsese din România liberă, fâșia de țară dintre Siret și Prut, prinși între inamici puternici și aliații ruso-ukraineni neloiali.
Părăsită de ”aliații” ruși și ukraineni (ai căror patroni erau austro-germanii), României i se va impune așa zisa „pace de la București” din mai 1918, prin care Germania va face cadou Bulgariei toată Dobrogea românească și Austro-ungariei linia Carpaților și Ținutul Herța (sursă de inspirație pentru harta lui Molotov în anul 1940)…
În aceste condiții dramatice, pe 27 Martie 1918 Basarabia a votat prima unirea cu Patria sa Mamă România!
A urmat unirea Bucovinei la 28 Noiembrie și a Transilvaniei la 1 Decembrie 1918, desăvârșindu-se făurirea Statului Național Unitar Român, Unirea tuturor românilor ce fusese împlinită pentru prima dată sub un singur sceptru de marele voievod român Mihai Viteazul la 27 Mai 1600!
Ucraina protesta isteric și vroia să convingă lumea civilizată prin falsuri istorice că are dreptul să anexeze Basarabia și Bucovina.
Ruso-ukrainenii vor torpila apoi în toată perioada interbelică apartenența legitimă a acestor teritorii la România și le vor răpi prin ultimatumul odios din 26-28 iunie 1940.

Mareșalul Ion Antonescu: Ostași! Vă ordon! Treceți Prutul!
După numai un an, ostașii români eroi vor trece Prutul în Campania de eliberare a acestor teritorii istorice românești (22 iunie-26 iulie 1941), pe care le-au reunit cu Țara! Armata Română a trecut apoi Nistrul pentru înlăturarea amenințării bolșevice și a șovinismului revisionist ukrainean de la frontiera de răsărit și de nord a țării, pentru eliberarea românilor transnistrieni victime ale foametei organizate de bolșevici și ale prigoanei la care erau supuși.
În iulie 1924 fusese înființată de Stalin așa zisa „republică autonomă sovietică socialistă moldovenească” cu centrul la Balta și mai târziu Tiraspol, pentru a atrage și Basarabia românească în această formațiune fantomă.
Comitetul executiv central din Ukraina din 12 octombrie 1924 stabilise ca această formațiune să intre în componența Ukrainei sovietice…

Astăzi însă tot nordul Bucovinei, Ținutul Herța, nord-vestul și Sudul Basarabiei, se află din anul 1944 sub ocupație ilegală ukraineană după Convenţia de armistiţiu, semnată în noaptea de 12/13 septembrie din acel an în urma ocupației sovietice. Edificator este că Molotov afirmase încă din anul 1940 despre Cernăuți și nordul Bucovinei: „Ucrainenii îl cer! Sunt ucraineni care trăiesc acolo, ei ne-au ordonat să facem asta! Ucrainenii trebuie să se unească!” (din răspunsul său către Friederich von der Schulenburg ambasadorul german la Moscova, în iunie 1940!) dovadă clară că Ucraina, inamic al româniei prin Hrusciov – pe atunci prim secretar al Republicii Sovietice Ucraina a comandat anexarea de teritorii din România sfâșiată!
Să se știe că Hrusciov a făcut presiuni asupra lui Stalin ca să-i fie date Ukrainei toate teritoriile pe care le-au răpit împreună României la 28 iunie 1940, dar nu a primit decât nordul Bucovinei, Ținutul Herța, nordul și sudul Basarabiei. După ce devenise lider la Kremlin în anul 1953, Hrusciov va dărui după numai un an Crimeea Ukrainei…
Hrușciov care a fost prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist (bolșevic) al Ucrainei din 1938 până în 1949, a patronat asasinatele în masă comise de grănicerii NKVD-ului ukrainean (NKVS) în ziua de Paște la 1 aprilie 1941 asupra țăranilor români la Fântâna Albă iar la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, în anii 1944-1945 declanșase o acțiune de anexare a Maramureșului românesc la Ukraina.
Vinovăţia pentru toţi polonezii ucişi în al Doilea Război Mondial aparţine conform documentelor şi Ucrainei, NKVD-ul ucrainean (NKVS) fiind desigur din plin implicat, având autonomie faţă de Moscova, aşa cum au fost implicate şi forţele naţionaliste ucrainene în masacrarea polonezilor în Volnia şi estul Galiţiei, Moscova acuzând de multe ori pe şefii NKVD-işti ucraineni (NKVS) că i-ar proteja pe naţionaliştii ucraineni, conform generalului Pavel Sudoplatov (în cartea sa).
Despre Masacrul de la Fântâna Albă(vezi foto) asupra românilor, cu care se laudă jurnaliştii şi coloneii ucraineni, Enciclopedia Ucrainei nu menţionează absolut nimic (localitatea şi tragedia nefiind deloc menţionate în Enciclopedie, nici măcar cu numele ucrainean al ei, Bila Krînîțea). Pe 28 iunie 1940 Basarabia și nordul Bucovinei și Ținutul Herța fuseseră răpite României de ruso-ukraineni în urma ultimatumului dat de satrapul stalin.
Pe 2 august 1940 Basarabia a fost și ea sfâșiată la cererea Ukrainei care a primit cadou și ocupă încă ilegal nordul și sudul Moldovei dintre Prut și Nistru unde ca și în nordul Bucovinei și Ținutul Herța pe care le anexase imediat după ultimatum, comite un feroce genocid etnic și cultural asupra românilor(care continuă și astăzi sub preș. Zelenski, n.r.).

Este interzisă limba română în școli, pentru distrugerea deliberată a moștenirii culturale a poporului român, scopul fiind desigur dispariția totală a românilor!
În prezent sudul Basarabiei cu Cetatea Albă de la Limanul Nistrului, ieșirea la mare și brațul Chilia al Dunării, Nordul Bucovinei și al Basarabiei cu cetatea Hotin de strajă la Nistru, Ținutul Herța se află Haholii care vor să ne bage azi în război și-au bătut mereu joc de România!
La data de 9 februarie 2022, cu 15 zile înainte de începerea războiului, Cabinetul de Miniştri al Ucrainei a emis cu premeditare Rezoluţia nr. 136, prin care stabilea că porţiunea din canalul Chilia, cuprinsă între Ceatal – Izmail şi Vâlcov, pe lungime de 95 kilometri, parte a frontierei pe Dunăre impusă României în anul 1940 și după 1944, este „cale navigabilă interioară a Ucrainei”.
Prin această rezoluţie ilegală și surprinzătoare, România a fost pusă în fața faptului împlinit, deoarece până la data de 9 februarie a anului 2022, porţiunea respectivă din canalul Chilia, în lungime de 95,5 km, era o cale navigabilă de care puteau beneficia deopotrivă ambele părţi. Acum, porţiunea este inclusă integral în Ucraina.
Pe baza acestei rezoluţii, echivalentă cu un rapt teritorial, România nu mai are dreptul să intre pe braţul Chilia, pentru a executa măcar nişte măsurători de adâncime, decât cu aprobarea Ucrainei.
Rezoluţia, de care România nu a avut habar, pentru a avea o reacţie corespunzătoare, a fost semnalul la care Ucraina a început săpăturile în albia Dunării pentru a-i dubla adâncimea necesară pătrunderii navelor maritime cu capacitatea de până la 25 mii de tone deadweight (tdw).
Nu este pentru prima oară când prin comportamentul obraznic, Ucraina jigneşte buna credinţă a românilor.
În anul 2004, Ucraina inaugura canalul Bâstroe, în lungime de 10 km, care face legătura dintre Vâlcov şi Marea Neagră. Acest canal este inclus efectiv pe teritoriul României ocupat ilegal de Ukraina în anul 1940 și după 1944, iar autorităţile europene au criticat sever existenţa lui, ceea ce nu i-a impresionat pe ucraineni.
Porţiunea din canalul Chilia, dintre Ceatal – Izmail şi Vâlcov, continuată cu canalul Bâstroe, în lungime totală de circa 106 km, este denumită de ucraineni „Canalul Dunăre – Marea Neagră”.
Este confiscată titulatura de „Canal Dunăre – Marea Neagră” din România, cuprins între Cernavodă şi Agigea, în lungime de 95,6 km, care scurtează accesul de pe Dunăre la Marea Neagră cu 400 km.
În contextul invaziei ruseşti, nevoile actuale ale Ucrainei, de a avea o cale navigabilă sigură pentru comerţul cu cereale, puteau fi subiecte de consultări cu România. Singura ţară vecină la Canalul Chilia.
Dar România a fost ignorată total de conducerea Ucrainei. Dacă se caută motivul ignorării, acesta poate fi găsit în comportamentul arogant pe care Volodimir Zelenski îl consideră a fi în acord cu rolul său de lider mondial, care nu-şi poate pierde vremea cu negocieri, fie ele şi cu România.
Ucrainenii consideră că sunt ale lor de drept Bucovina de Nord, Ținutul Herța, Transcarpatia Maramureșeană, Basarabia de Sud și nord-vest, Insula Șerpilor.
Și acum canalul Chilia, botezat „Canalul Dunăre – Marea Neagră” după ce prin șantaj de a apela la instituții europene, au răpit în iunie 2011 Republicii Moldova teritoriul de la Palanca din vecinătatea Nistrului prin care aceasta putea prin Liman să-și construiască ieșire la Mare…
Până în anul 2022, pe canalul Chilia, cu o adâncime medie de circa patru metri, trecea 60% din debitul de apă al Dunării, spre Marea Neagră. Acum, prin dublarea adâncimii, la peste opt metri, debitul Dunării pe canalele Sfântul Gheorghe şi Sulina va scădea semnificativ. Această aventură ucraineană va afecta navigaţia pe unicul canal autorizat drept cale navigabilă, Sulina.
Ucrainenii vor să bage în faliment navigaţia pe canalul Sulina şi pe canalul „Dunăre – Marea Neagră” de la Agigea, practicând un nivel de taxe mai mic decât al românilor.
Românii responsabili care au scormonit să afle efectele adâncirii canalului Chilia asupra Deltei Dunării, au mai aflat că: „Calea navigabila interioară” Chilia a fost proiectată de Ucraina încă din 1991.
Referitor la lucrările de adâncire a canalelor Chilia și Bâstroe, românii care s-au arătat cu adevărat preocupați de acțiunile ilegale ale Ukrainei care distrug Delta Dunării pământ românesc, au fost acuzați că sunt agenți ai rușilor și putiniști de către ambasada Ukrainei și oficiali de la Kiev. Adică, România ar trebui să închidă permanent ochii la multiplele derapaje ale Ucrainei şi să-şi continue lista de compromisuri făcute după anul 1997, odată cu semnarea de către Constantinescu a Tratatului trădător cu Ucraina prin care pentru prima dată pe timp de pace au fost cedate teritorii românești. Dar povestea a început în ziua de 2 septembrie 1991, când nava ucraineană ”Rostock”, lungă de 117 metri şi încărcată cu 5.000 de tone de oțel beton, a eşuat traversal pe canalul Sulina, lat de numai 111 metri, blocându-l total. Astfel, navigaţia pe canalul Sulina a fost suspendată, şi ulterior restricţionată, situaţie vecină cu haosul, sub mandatul ministrului Transporturilor de atunci, Traian Băsescu. Deşi exista riscul ca navigaţia să se mute pe canalul Chilia, avantajând porturile Reni şi Izmail ale Ucrainei, în detrimentul portului Constanța, autorităţile române s-au câcâit timp de 13 ani să scoată nava Rostock, pentru a degaja canalul Sulina. În anul 2004, canalul Sulina a fost degajat dar tot atunci, ucrainenii au inaugurat prima etapă a canalului Bâstroe, pentru a pune în valoare porturile Reni şi Izmail. Sacrificiile cu care România a realizat Canalul Dunare – Marea Neagră sunt trimise în derizoriu de Ucraina.

Legile antiromânești promulgate de Zelenski și de predecesorul său, Poroșenko și scopul lor venitos – distugerea sufletului românesc – niciuna nu a fost abrogată de Zelenski.

Pe 25 septembrie 2017 încearcând să consolideze segregarea și nazismul la nivel legislativ, Poroșenko miliardarul ”rege al ciocolatei” ajuns prezident semnează „Legea educației” o lovitură dată minorității române și celorlalte minorități (întărită de Zelenski prin „Legea minorităților” promulgată pe 30 decembrie 2022!) Această lege generalizează învățământul în limba ucraineană în școli, reformă criticată de autoritățile din România, Republica Moldova, Rusia și Ungaria. În anul 2018 Parlamentul de la Kiev a adoptat și o altă controversată lege a educaţiei, care a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform acestei legi, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare. De asemenea, legea presupune ca toate evenimentele culturale să aibă loc în mod obligatoriu în limba de stat, iar spectacolele teatrale în alte limbi trebui să fie însoţite de subtitrări în limba ucraineană. De asemenea, evenimentele publice pot avea loc doar limba ucraineană sau engleză. Nerespectarea cerinţelor legislaţiei lingvistice se pedepsesc cu amenzi usturătoare. Această lege a fost intens criticată de țări precum Ungaria și Rusia, iar într-o măsură ceva mai mică de Polonia și România.
– Pe 28 februarie 2018 sub președinția lui Poroșenko, președintele curții constituționale a Ucrainei Stanislav Shevchuk a declarat „Legea privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic” (nr. 5029-VI) care era favorabilă minorităților, nulă și neconformă cu constituția. Pe 23 februarie 2014, a doua zi după lovitura de stat a Euromaidanului, Rada supremă a Ukrainei abrogase această lege promulgată de președintele Ianukovici pe 8 august 2012.
Pe 15 mai 2019 Poroșenko miliardarul ”rege al ciocolatei” ajuns prezident dă încă o lovitură minorității românești promulgând la final de mandat legea adoptată pe 25 aprilie 2019 de Rada Supremă ”Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” care sporeşte obligativitatea folosirii limbii ucrainene, care oferă un statut special limbii ucrainene, în detrimentul limbilor minorităților.
Conform Legii privind ”utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieții”, toți cetățenii Ucrainei sunt obligați să cunoască limba ucraineană. Toți oficialii și șefii insituțiilor de stat, medicii, avocații, directorii de universități, judecătorii, militarii etc trebuie să vorbească în ucraineană, relatează presa locală.
Site-urile și ziarele vor trebui să aibă și o versiune în limba ucraineană sau cel puțin 50% din conținut să fie în limba ucraineană.
Producătorii și distribuitorii de film și TV vor trebui să se asigure că 90% din conținutul lor video este în limba ucraineană.
Și cărțile vor trebui să aibă cel puțin 50% conținut în limba națională. Pentru utilizatorii de computere, software-ul trebuie să aibă o interfață în ucraineană, asta deși lege permite folosirea în acest caz a limbii engleze sau a oricăreia din limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Pentru încălcarea legii se introduce pedeapsa administrativă, iar „pentru umilirea publică și nerespectarea limbii de stat”, răspunderea penală. Legea a fost puternic susținută de către fostul președinte Petro Poroșenko.
Adoptarea ei s-a făcut într-un parlament dominat de susținători ai lui Poroșenko, care au aplaudat zgomotos și au ovaționat adoptarea ei. În tot acest timp, sute de persoane – fluturând steagul național al țării – au manifesta în fața clădirii Radei Supreme, pentru a-și arăta sprijinul față de lege.
– Pe 13 martie 2020 Zelenski dă a treia lovitură învățământului în limba română semnând legea nazistă privind învățământul mediu general (Legea Ucrainei nr. 0901 „Cu privire la educația secundară generală”) votată de Rada ukraineană pe 16 ianuarie, încă o lege din așa-numitul „pachet lingvistic” (colecție de legi care consolidează utilizarea limbii ucrainene ca limbă de stat în detrimentul utilizării limbilor minorităților naționale, cu limitări susbstanțiale ale accesului acestor minorități la limba maternă în sistemul de educație, mass-media, spațiul public etc.)
– Pe 21 iulie 2021 Zelenski promulgă legea nazistă a „popoarelor indigene” (nr.1616-IX), după un proiect propus de el însuși, adoptat de Rada Supremă pe 1 iulie. Legea nu clarifică situația minorităților și nu asigură dreptul la educație în limba maternă românilor din Ukaina! Noua lege ia în considerare doar etniile autohtone care nu au corespondent într-un stat național din afara Ucrainei.
– Pe 30 decembrie 2022 Zelenski a promulgat Legea „Cu privire la minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina” nr. 2827-IX adoptată de Rada de la Kiev cu majoritate de voturi pe 13 decembrie, un act de batjocură cinică a legiuitorilor ucraineni asupra drepturilor minorităților naționale, încălcând toate drepturile obligaţiile existente ale acestei ţări în cadrul organizaţiilor relevante.
Exact așa arată segregarea și manifestările evidente ale nazismului, pe care Ucraina încearcă să le consolideze la nivel legislativ. Legea nu numai că întărește restricțiile legale codificate anterior în „Legea Educației și Limbii” promulgată de Poroșenko pe 25 septembrie 2017, dar introduce și altele noi, nu garantează păstrarea zonelor compacte de așezare a naționalității, nici utilizarea simbolurilor naționalității!
Exercitul și/sau protecția drepturilor și libertăților persoanelor aparținând minorităților naționale (comunităților) poate fi limitată în condițiile legii în interesul securității naționale, integrității teritoriale și ordinii publice, pentru prevenirea dezordinii sau a criminalității, pentru sănătatea publică”, se precizează în document.
– Pe 21 septembrie 2023 Kievul a aprobat legea „revizuită” a minorităților naționale ce fusese promulgată de Zelenski pe 30 decembrie 2022, cu modificări minore… Ea face referire la „Legea Educației” din anul 2017 fără să o modifice. Legea ”revizuită” a minorităților naționale din Ukraina continuă deznaționalizarea românilor! Potrivit Legii Educației din anul 2017 și ”Legii Învățământului Secundar din Ucraina” din ianuarie 2020 , numărul de ore predate în limba ucraineană va crește de la un an la altul, ajungând și până la 90-99 la sută în clasele de liceu.
Sunt doar modificări minore care nu rezolvă în special accesul la învățământul în limba română, nu au adus modificările necesare în vederea revenirii la regimul juridic anterior solicitat de comunitatea românească. Legea nazistă a educației promulgată de Poroșenko în septembrie 2017, a cărei implementare a fost amânată pentru anul 2024 prevede acum o scădere treptată, cu fiecare clasă, a numărului de ore predate în limba maternă.
Minoritatea română spera ca odată cu revizuirea legii minorităților să se vină și cu amendamente în cea a educației. Românii din teritoriile ilegal ocupate de Ukraina vor ca copiii lor să învețe în limba maternă toate disciplinele, cu excepția limbii ucrainene
Sub președinția lui Zelenski, la data de 9 februarie 2022, cu 15 zile înainte de începerea războiului, Cabinetul de Miniştri al Ucrainei a emis cu premeditare Rezoluţia nr. 136, prin care stabilea că porţiunea din canalul Chilia, cuprinsă între Ceatal – Izmail şi Vâlcov, pe lungime de 95 kilometri, parte a frontierei pe Dunăre impusă României în anul 1940 și după 1944, este „cale navigabilă interioară a Ucrainei”. Ucrainenii consideră că sunt ale lor de drept Bucovina de Nord, Ținutul Herța, Transcarpatia Maramureșeană, Basarabia de Sud și nord-vest, Insula Șerpilor.
Și acum canalul Chilia, botezat „Canalul Dunăre-Marea Neagră” după ce prin șantaj de a apela la instituții europene, au răpit în iunie 2011 Republicii Moldova teritoriul de la Palanca din vecinătatea Nistrului prin care aceasta putea prin Liman să-și construiască ieșire la Mare…
Pe 11 februarie 2010 în Rada ukraineană, Poroșenko numea răpirea de către Ukraina a teritoriului Republicii Moldova de la Palanca „transferul dreptului de proprietate asupra acestui teren”!
În calitate de ministru de externe, el asigura deputații ukraineni că are destule ”pârghii” să forțeze Republica Moldova să cedeze Ukrainei teritoriul său de la Palanca cu tot cu șosea, că va anihila comitetul public „PALANCA” creat în Republica Moldova care se opunea cedării!
Deputaţii ucraineni i-au cerut ministrului de externe al Ucrainei, Piotr Poroşenko, să aplice măsuri dure împotriva Republicii Moldova, în cazul în care partea moldoveană nu va ceda teritoriul din preajma satului Palanca.
În România de azi însă se încearcă distrugerea programatică a conștiinței de Neam, se intenționează scoaterea istoriei noastre naționale din școli și sunt pedepsiți elevii români patrioți care se exprimă că Basarabia și Bucovina este Pământ Românesc, manifestare de demnitate națională permisă chiar și în Epoca de Aur!
Prima parte aici: Teritorii românești ocupate ilegal în anul 1944: Nordul Bucovinei,Ținutul Herța… Basarabiei (1)
A doua parte aici: Teritorii românești ocupate ilegal în anul 1944: Nordul Bucovinei,Ținutul Herța… Basarabiei (2)
A treia parte aici: Teritorii românești ocupate ilegal în anul 1944: Nordul Bucovinei,Ținutul Herța… Basarabiei (3)

Autor: Daniel Siegfriedsohn
Sursa: art-emis.ro
NOTA 1.
[1] https://www.facebook.com/photo/?fbid=814926816608490&set=a.106589317442247
[2] https://www.dailymotion.com/video/x8gueme
[3] https://www.facebook.com/photo/?fbid=814926816608490&set=a.106589317442247

NOTA 2.
Bucovina de nord și jumătatea nordică a județului Hotin (Ținutul Herța), ca și partea de sud a Basarabiei (cea mai mare parte a județelor Ismail și Cetatea Albă, așa numitul „Bugeac”) au fost date Ucrainei sovietice. Această împărțire a fost hotărâtă de o comisie(URSS) condusă de Nikita Sergheevici Hrușciov.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.