Testele invatamantului romanesc
Se stie, mai ales de cei care au copii de varsta scolara, ca invatamantul romanesc a ajuns un soi de laborator cu laboranti indoielnici si in care se fac experimente fara a se tine cont de experienta si mersul scolilor in zecile de ani ale didacticii romanesti.
Se pare ca nu trece anul fara sa aduca idei zurlii atat in procesul de invatamant preopriu-zis, cat si in depasirea unor trepte ale acestui proces.
Si iata cum, in ultimii circa 15 ani si prin interventii cel putin ciudate, daca nu interesate, treptele scarii pe care se chinuie sa urce invatamantul romanesc – altadata apreciat si peste hotare – se tot rup sub pasii facuti alandala si fara discernamant.
Nu intru in amanuntele frecventelor schimbari, care sunt arhicunoscute.
Vreau doar sa va intreb si sa va consult, stimati cititori, in comparatia dintre modul de a depasi treptele dintre ciclurile din invatamant. O fac apeland la memoria asupra vremurilor incare erati si eram elevi.
Tin minte ca, intr-un trecut nu prea indepartat, dupa ce terminai opt (ceva mai inainte sapte) clase, te inscriai sa dai admitere la liceu, respectiv facultate. Nu-ti trebuiau decat un pix care sa scrie bine si cunostintele acumulate. Daca nu reuseai, puteai incerca din nou in anul urmator, sau te apucai de vreo scoala de categorie inferioara.
Iar la admitere nu-ti erau necesare tot felul de medii si rezultate ale nu stiu caror teste si procente luate de nu prea se stie unde, ci aveai nevoie doar de cunostinte.
Rog sa ma combata cei cu alta parere, dar eu socotesc schema de mai sus si folosirea mediei obtinute la incheierea unui ciclu de invatamant o tampenie, cu atat mai mare cand este folosita la intrarea in vreo facultate.
De ce?
Pentru ca, stiinta facand pasi uriasi in ultima vreme si diversificandu-si ramurile, este inutil si aproape fara folos acumularea de cunostinte, la inalt nivel, in toate domeniile, pentru a avea o medie mare, necesare fiind, logic, cele din domeniul spre care doreste sa se indrepte viitorul om matur. Si atunci nu este indicat doar simplul examen de admitere, cand se pot intr-adevar testa cunostintele acumulate, mai ales in domeniul dorit?
In plus, cunostintele acumulate nu pot fi si nu sunt testate in mod egal in toate scolile. Daca pana si “la oras” invatamantul, in sensul predarii, a decazut – motivele sunt multiple – ce sa mai spunem de scolile de pe “la tara”? Si atunci mai poti tine cont, in mod corect, de mediile obtinute la o scoala cu pretentii si mai aspra in notificar,i raportate la mediile obtinute la scoli de si cu nivel mai scazut? Pentru ca in primul caz se dau note mai mici pentru cunostinte mai mari, in al doilea caz intalnesti note mai mari pentru cunostinte mai slabe. Dupa care, la cate o admitere, vrei sa conteze mediile.
In acest sens sunt destui care doresc revenirea la vechiul sistem, cel putin in ce priveste admiterile, in colegii/licee sau la facultati.
Dan Bota