Testele pentru permisul auto, mai usoare

Testele pentru permisul auto, mai usoare

0 260


De cand au intrat in vigoare noile prevederi ale Codului Rutier, putine persoane carora li s-a suspendat permisul au reusit sa promoveze testul grila pentru redobandirea permisului auto. Cam 15%. Din aceasta cauza, politia a hotarat sa modifica testele grila, astfel incat gradul de dificultate sa fie mai mic.


„Am cerut conducerii Politiei Rutiere ca aceste teste grila sa nu aiba un grad de dificultate prea mare, stabilindu-se aproape in totalitate intrebari care privesc regulile de afectuare a manevrelor in timpul conducerii”, a declarat directorul adjunct al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), chestorul Gheorghe Popa. Acesta considera ca cei care au dat acest exament nu au promovat din cauza ca testele sunt prea grele, ci pentru ca nu au invatat.


Noile teste vor fi gata in scurt timp si vor fi testate pe cei care urmeaza sa dea examen in aceasta perioada. Acestea vor fi separate pentru posesorii de permis categoria A si B, testele actuale avand intrebari amestecate din ambele categorii.


De la intrarea in vigoare a noului Cod rutier, din 9.009 persoane carora li s-a suspendat permisul de conducere si au fost nevoite sa sustina teste grila, doar 1.376, respectiv 15 la suta, le-au au promovat. Testarea este gratuita si consta in completarea unui test grila, care contine 15 intrebari din legislatia rutiera, fiind declarat promovat cel care rezolva 13 din cele 15 intrebari.



In legatura cu noul sistem de penalizare, politistii spun ca au fost permisivi pana acum, lucru dovedit si de statistici. La nivel national, doar 15 soferi au ramas fara permis pentru ca au acumulat cele 15 puncte de penalizare. De la intrarea in vigore a noului Cod Rutier s-a redus si numarul victimelor in accidentele de circulatie cu 24%.


„Politistul nu are plan la constatari. Sunt interzise controalele de rutina: soferul este oprit doar daca este o actiune cu tematica”, a mai spus Gheorghe Popa.



Cat despre obligativitatea dotarii masinilor cu truse sanitare, politistii si reprezentantii Registrului Auto Roman spun ca sunt acceptate toate trusele care sunt omologate in Uniunea Europeana. Vestele reflectorizante sunt obligatorii doar pentru soferii autovehiculelor de peste 3,5 tone, cand executã intervenþii, pe timp de noapte. In ceea ce priveste stingatorul, exista doar 3 tipuri care au toate certificatele necesare si pot fi utilizate de soferii de autoturisme.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.