Tezaur natural in Podisul Hartibaciului-Tarnava Mare-Olt

Tezaur natural in Podisul Hartibaciului-Tarnava Mare-Olt

0 888
O treime din flora Romaniei este concentrata in Podisul Hartibaciului-Tarnava Mare-Olt. Cea mai mare zona din tara acoperita de arii naturale protejate, dupa Delta Dunarii, plina de istorie, biserici fortificate, case colorate, peisaje deluroase si cu o biodiversitate remarcabila. Tocmai de aceea, ecologistii de la World Wild Fund vor sa conserve unicitatea locului si sa pastreze natura in armonie cu omul.
Podisul Hartibaciului-Tarnava Mare-Olt este a doua cea mai mare zona din tara acoperita de arii naturale protejate, dupa Delta Dunarii. Studiile de teren recente au confirmat existenta in aceasta arie a unei biodiversitati remarcabile, recunoscuta de institutii si experti de nivel european. Aici se gasesc 7 situri incluse in reteaua europeana Natura 2000 si inca 3 arii naturale protejate de interes national.
Din 2011, o echipa formata din aproape de 100 de biologi coordonata de WWF-Romania a desfasurat in podisul Hartibaciului-Tarnava Mare numeroase expeditii stiintifice. Cercetarile  s-au desfasurat in cadrul proiectului „Pentru Natura si Comunitati Locale-Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu-Tarnava Mare-Olt”, cel mai mare proiect de conservare al organizatiei WWF-Romania. In total in cele peste 227 de mii de hectare studiate s-au identificat peste 1000 de specii de plante, ceea ce reprezinta aproximativ 30% din toata flora Romaniei, potrivit Florentinei Florescu , manager proiect, WWF.
Datele vor fi cuprinse intr-un plan de management al Zonei Vaii Hartibaciului. Documentul va sta ulterior la baza tuturor deciziilor si proiectelor din acest areal.
Dupa ce va fi dezbatut public documentul va fi depus la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, pentru aprobare.
 
Vifor Rotar
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.