Tezaurul de la Pietroasa, expus la locul descoperirii

Tezaurul de la Pietroasa, expus la locul descoperirii

0 314

O copie a Tezaurului Closca cu puii de aur va putea fi admirata in localitatea buzoiana Pietroasele intr-o sala muzeistica din apropierea carierei de piatra in care a fost descoperita.
Muzeul judetean Buzau va demara luni lucrarile unei Baze arheologice in satul Pietroasa Mica, in apropierea cetatii dacice de la Gruiul Darii, care va fi finalizata in aproximativ doi ani.
Directorul Muzeului judetean Buzau, Doina Ciobanu, a declarat pentru AGERPRES ca “in apropierea sanctuarului de la Gruiul Darii, cetate dacica de cult din secolul I Inainte de Hristos, dar si a locului unde a fost descoperita Closca cu puii de aur am cumparat o locuinta cu un teren in suprafata de 500 de metri patrati pe care vom construi o baza arheologica, dotata cu spatii de cazare pentru arheologi, dar si o amenajare pentru vizitare libera, gen sala de expozitie, in care se vor regasi majoritatea descoperirile din zona”.
Sala de expozitie va gazdui o parte din obiectelor descoperite la cetatea dacica de cult de la Gruiul Darii, fibule, ofrande, obiecte ceramice si de cult, precum si o copie a celebrului tezaur Closca cu puii de aur.
Arheologii buzoieni si-au propus, intr-o etapa viitoare, refacerea termelor castrului roman, construit in secolul al IV-lea, actiune in vederea careia Ministerul Culturii a achizitionat trei case din zona centrala a comunei Pietroasele care urmeaza sa fie demolate.
De notat ca Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut si sub numele popular de “Closca cu puii de aur”, a fost descoperit in martie-aprilie 1837 de doi tarani, Ion Lemnaru si Stan Avram, in timp ce luau piatra de pe Dealul Istrita. Din tezaurul compus initial din 22 de piese s-au putut recupera doar 12 piese in greutate totala de aproape 19 kilograme.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.