„Ti-am zis eu ca nu esti turnator!”

„Ti-am zis eu ca nu esti turnator!”

0 463

Daca faceti un efort de memorie s-ar putea sa va amintiti de Ioan Ghise. Hai, nu spuneti ca n-ati auzit niciodata de numele asta! Dac-aveti voie cu ajutoare? Fie, va ajut cu un indiciu: a fost primar al Brasovului. Nici asa nu va spune nimic? Atunci trebuie sa ma credeti pe cuvant ca omul s-a aflat vreme de doua mandate – opt ani incheiati – la carma orasului.


Stiu ca e greu acum, cand orasul creste ecologic prin parcuri ca un Fat-Frumos, se fardeaza de dimineata si pana seara cu asfalt negru, clipeste derutat din toate semafoarele si se prinde –n hora sensurilor giratorii din zece-n zece metri de sosea sa va mai intoarceti in trecut. Fie si doar in gand. La vremuri de prosperitate, duduit de masinarii pe strazi si avand constructiv nimeni nu are chef de calatorii in timp.


Cineva s-a gasit sa faca treaba asta. Un editorialist de Bucuresti a publicat un material despre Ghise, fost primar brasovean si primul dintre intarcatii de la sanul ideologic al PNL-ului. Maladia excluderilor liberale era atunci in faza incipienta; aproape nimeni atunci n-ar fi putut sa ghiceasca faptul ca era doar primul puseu dintr-o gama mai larga de manifestari liberale, toate demne de internat la balamuc.


Nu fisa de la capul patului penelist ne preocupa ci felul in care este recuperat Ioan Ghise de catre autorul articolului. Care a pendulat intre empatie pentru cazul primarului ciripitor si deplangerea lipsei de masura cu care PNL-ul si-a judecat excluderile. In opinia semnatarului, Ghise a fost mult mai bun decat alti exclusi ori inca membri vinovati de a fi fost turnatori la Securitate. Nu doar pentru ca si-ar fi marturisit pasiunea cantatului cu mult inaintea altora (sa ne amintim totusi ca n-a facut-o singur, ci colegii de partid au fost cei care i-au improspatat memoria de pedagog turnator care, nu-i asa, a dat in gat, ca si Mona Musca, numai studenti alogeni iar nu romani de-ai nostri – cred ca-l paste in curand si o medalie pentru patriotism). Data cand l-au apucat pe Ghise marturisirile este mai putin importanta; macar n-am auzit din gura CNSAS ce pasiuni avea fostul primar in junetea de institutor. Cel mai interesant amanunt al articolului, bun in partea de analiza a jalnicului instrumentar justitiar al PNL dar partinitor-penibilut in zona dedicata lui Ghise, a fost altul. Autorul este convins ca primarul si-a spalat oarecum pacatul acestei apucaturi prin faptul ca, pe vremea mandatului, a participat la numeroase actiuni de reabilitare a drepturilor celor nedreptati de regimul caruia ii suflase tandru in ureche. Dezvelirea de monumente inchinate luptatorilor anticomunisti si participarea la comemorari cu aceeasi tematica l-ar usura pe Ghise, zice articolul, de povara trecutului sau de turnator.


Faina zicere. De parca nu toti fostii turnatori se ocupa cu cele mai civice indeletniciri prin societatea romaneasca!? De parca Mona Musca, desi stia de dosarul sau de colaborator inca din 2000, n-a fost promotoarea proiectului legii lustratiei, un demers profund respectabil, pe care nimeni nu-l banuia atunci ca se inspira dintr-o zona fetida?


De altfel, nu pricep mizeria asta de detaliu ce apare in toate relatarile despre fostii colaboratori cu „stia/nu stia despre propriul dosar”. Ce importanta are ca stia sau nu? Isi inchipuia cumva ca turnatul la Secu si colaborarea degradanta cu organele ar putea trece neinregistrate prin vreun dosar, sub lacatul vreunui fiset sau macar in memoria portarului institutiei, care i-a vazut de multe ori moaca pe-acolo? Ori te pomenesti ca dac-ar fi aflat de lipsa dosarului, desi stiau bine ce mizerabil trecut guraliv au, ar fi putut sa se priveasca senini in oglinda, sa-si aranjeze cochet o cuta si sa se imbarbateze complice: „Vezi, ti-am zis eu ca nu esti turnator!”


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.